REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Ispituje se test krvi za ranije otkrivanje najsmrtonosnijih tumora mozga
Foto: Shutterstock

prvi u svetu

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Ispituje se test krvi za ranije otkrivanje najsmrtonosnijih tumora mozga

Vesti -

„Prvi u svetu“ test krvi koji ranije otkriva najsmrtonosnije tumore mozga mogao bi da ubrza lečenje i spasi živote To bi takođe moglo pomoći doktorima da ranije dijagnostikuju rak mozga, što bi potencijalno dovelo do bržeg lečenja i boljih stopa preživljavanja.

Test funkcioniše tako što otkriva delove DNK tumora koji plutaju u krvotoku i može otkriti tumore kao što su glioblastom (jedan od najagresivnijih tumora na mozgu), astrocitom (spororastući cistični tumor hemisfera kod odraslih i malog mozga u kod dece) i oligodendrogliom.

Istraživači u Centru za istraživanje tumora mozga, izvršili su prve studije o tačnosti testa. Otkrili su da ima "visoku analitičku osetljivost, specifičnost i preciznost", prema studiji u Međunarodnom žurnalu o raku.

Sada se nadaju da će sprovesti veće studije u Velikoj Britaniji kako bi potvrdili rezultate i procenili da bi pacijenti mogli imati koristi od novog testa za samo dve godine.

transfuzija krvi
foto: Shutterstock

Ovaj test otkriva iste detalj o ćelijama kao hirurška biopsija

Test krvi TriNetra-Glio, od strane Datar Cancer Genetics, funkcioniše tako što se boje cirkulišućih ćelija i pregledaju pod mikroskopom.

- Ovaj test otkriva netaknute cirkulišuće tumorske ćelije iz krvi, koje se mogu analizirati do istih ćelijskih detalja kao i stvarni uzorak tkiva. Ovo bi moglo pomoći da se ubrza dijagnoza, omogućavajući hirurzima da primenjuju prilagođene tretmane zasnovane na toj biopsiji kako bi povećali šanse pacijenata za preživljavanje - rekao je dr Kevin O'Neill, neurohirurg.

Doktor Nelofer Sied, iz Centar za istraživanje tumora mozga u Imperialu, ističe kako je ovo neinvazivna, jeftina metoda za rano otkrivanje tumora mozga ključna za poboljšanje nege pacijenata.

- Ovo rešenje bi moglo da pomogne ljudima gde biopsija mozga ili hirurška resekcija tumora nije moguća zbog lokacije tumora ili drugih ograničenja. Pomoću ove tehnologije, dijagnoza nepristupačnih tumora može postati moguća kroz test krvi bez rizika i prilagođena pacijentu. Verujemo da bi ovo bilo prvi put u svetu jer trenutno ne postoje neinvazivni ili neradiološki testovi za ove vrste tumora - istakao je dr Sied.

skener mozga
foto: Shutterstock

Mnogi pacijenti umiru u roku od godinu dana

Manje od 1 odsto pacijenata sa glioblastomom živi više od 10 godina, a za mnoge je prognoza samo 12 meseci.

- Ovo revolucionarno istraživanje moglo bi dovesti do ranije dijagnoze i poboljšanih ishoda za pacijente sa tumorom na mozgu - kaže Dan Nouls, izvršni direktor dobrotvorne organizacije i dodao:

- Skandalozno je pomisliti da za dve decenije nije bilo poboljšanja u opcijama lečenja ove vrste tumora, a standard zbrinjavanja pacijenata sa GBM – hirurška resekcija praćena radioterapijom i hemoterapijom – ostaje nepromenjen.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/thesun.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track