Najnovije vesti

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili eksperimentalnu terapiju protiv raka: Novi način da se aktivira imunološki sistem
Foto: Shutterstock

napredak u lečenju karcinoma

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili eksperimentalnu terapiju protiv raka: Novi način da se aktivira imunološki sistem

Vesti -

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji dobili su eksperimentalnu terapiju protiv karcinoma zasnovanu na inovativnom inženjeringu ribonukleinske kiseline (RNK). Ova ekperimentalna terapija primenjena je za sada samo na pacijentima u bolnici Hamersmit u zapadnom Londonu.

Kliničko ispitivanje u Velikoj Britaniji novog, revolucionarnog tretmana nazvanog mRNA terapija, staviće na probu efikasnost ovog medicinskog pristupa u borbi protiv brojnih oblika karcinoma, prenosi londonski dnevnik „Gardijan“.

Cilj kliničkog istraživanja je uspostavljane procene bezbednosti i efikasnost terapije u lečenju melanoma, raka pluća i drugih oblika takozvanih solidnih tumora.

Ovo je način da se imunološki sistem pacijenta aktivira u borbi protiv raka

Novi tretman koristi genetski materijal poznat kao „mesindžer RNK“ – ili mRNA – koji funkcioniše tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene tumor markere.

Novi tretman funkcioniše tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene tumor markere
Novi tretman funkcioniše tako što u imunološkom sistemu pacijenta prepoznaje uobičajene tumor markerefoto: Shutterstock

Cilj tretmana je da prepozna i bori se sa ćelijama raka koje oslobađaju te markere.

- Nove imunoterapije raka zasnovane na mRNK nude način da se imunološki sistem pacijenta aktivira u borbi protiv raka - objasnio je vođa ovog projekta, doktor Dejvid Pinato sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Pinato kaže da je ovo istraživanje još u ranoj fazi i da može proći više godina pre nego što tretman postane široko dostupan pacijentima.

Temelj za razvoj manje toksičnih i preciznijih novih terapija

Međutim, novo ispitivanje postavilo je temelje za razvoj i uvođenje manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv kancerogenih oboljenja.

- Ovo nam je neophodno da bismo mogli da preokrenemo tok kancerogenih oboljenja - dodao je Pinato.

Brojne nove vakcine protiv raka su u međuvremenu ušle u fazu kliničkih ispitivanja širom sveta.

Prenela: O.M.

(izvor: n1info.rs/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track