Najnovije vesti

Bert iz Holandije 40 godina živi sa transplantiranim srcem: Zaposlio se, oženio, dobio decu, a danas se bavi paraglajdingom
Foto: Shutterstock

Ginisov rekorder

Bert iz Holandije 40 godina živi sa transplantiranim srcem: Zaposlio se, oženio, dobio decu, a danas se bavi paraglajdingom

Vesti -

Najdugovečniji pacijent sa transplantacijom srca, operisan u Engleskoj 1984. godine, zvanično je ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Pedesetsedmogodišnji Bert Jansen iz Holandije živi skoro 40 godina sa donorskim srcem presađenim u londonskoj bolnici Harefield.

Nakon što je sa 17 godina razvio simptome slične gripu, Jansenu je dijagnostikovana kardiomiopatija, zadebljanje srčanog mišića koje ga sprečava da pumpa krv u telu.

Srce su mu presadili u Engleskoj

Jansenov kardiolog u Holandiji bio je povezan sa bolnicom Harefield u Londonu i pionirom transplantacije, profesorom Magdi Jakubom, koji je uradio transplantaciju srca 6. juna 1984. godine, kada je pacijent napunio 18 godina.

U to vreme srca se u Holandiji još nisu presađivala.

- Sve je prošlo veoma brzo. Samo nedelju dana nakon dolaska u Harefield, dva srca su postala dostupna nakon velike saobraćajne nesreće u Londonu - rekao je Jansen za BBC.

Jedno srce se podudaralo i ono je transplantirano.

- Kao što mi liječnici rekli 30 godina kasnije, mora da je savršeno odgovaralo.

Jansen je rekao da mu je novo srce omogućilo da „živi kvalitetnim životom“. Igrao je tenis i odbojku, i radio je puno radno vreme.

Oženio se Petrom 1996. godine, dobio sinove Gvida i Ivu, a danas se čak bavi i paraglajdingom.

Igor najduže u Srbiji živi sa transplantiranim srcem

Igor Janković (47) iz Banatskog Karlovca je pacijent koji najduže u Srbiji živi sa transplantiranim srcem. Od novembra 2013, kada mu je presađeno tuđe srce, živi novi život. Više od 10 godina služi ga, kaže, kao da je njegovo, baš kao da je rođen s njim.U prethodnoj deceniji, zahvaljujući novom srcu, nastavio je da živi isto onako kako je živeo pre nego što mu je podmukli koksaki virus razorio srce.

Transplantacija Srca
foto: Privatna Arhiva

Njegova operacija je bila 107. te vrste u Harefieldu. Prvu je izveo Sir Magdi Jakub 1980. godine i Centar je od tada presadio na hiljade srca.

- Fantastična je vest da jedan od naših ranih pacijenata nastavlja da živi punim i srećnim životom tako dugo nakon transplantacije - rekao je dr Fernando Risgo Gil, kardiolog i šef službe za transplantaciju srca u bolnici Harefield.

Na listi čekanja za transplantaciju u Velikoj Britaniji prošle nedelje bilo je 7.314 odraslih, uključujući 248 pacijenata mlađih od 18 godina, prema podacima NHS. Od ukupnog broja, 334 čekaju srca.

- Nažalost, mnogi od ovih ljudi će umreti na listi čekanja jer u ovoj zemlji imamo nedostatak donora, upozorio je dr Gil i dodao da se nada da će Bertova priča poslužiti kao podsticaj ljudima da razmisle o tome da se registruju kao donori organa, i da tako nekom daju novi život.

Oko 2.000 pacijenata u Srbiji koji u ovom trenutku čekaju na transplantaciju bubrega, jetre, srca, pluća, rožnjače.

Izvor: BBC/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track