IGOR NAJDUŽE U SRBIJI ŽIVI SA TRANSPLANTIRANIM SRCEM: Pre operacije nisam kašiku mogao da podignem, a danas idem u lov i ribolov
Foto: Privatna Arhiva

10 godina novog života

IGOR NAJDUŽE U SRBIJI ŽIVI SA TRANSPLANTIRANIM SRCEM: Pre operacije nisam kašiku mogao da podignem, a danas idem u lov i ribolov

Tvoja priča -

Igor Janković (47) iz Banatskog Karlovca od novembra 2013, kada mu je presađeno tuđe srce, živi novi život. Više od 10 godina služi ga, kaže, kao da je njegovo, baš kao da je rođen s njim.

Igor je pacijent koji najduže u Srbiji živi sa transplantiranim srcem. U prethodnoj deceniji, zahvaljujući novom srcu, nastavio je da živi isto onako kako je živeo pre nego što mu je podmukli koksaki virus razorio srce. Jedino je morao da odloži molerski alat, ne daju mu lekari da se penje na skelu i da ulepšava fasade, što je bio njegov posao dok se nije razboleo.

Otišao je u prevremenu penziju i preorjentisao se na pravljene noževa za lov i opreme za ribolov. Ali stigne Igor da brine i o voćnjaku, osuši meso, ode u lov ili na pecanje...

Majka jednog Igora odlučila je da donira organ svog preminulog sina, koji je imao samo 26 godina.

- Moj organizam je prihvatio tuđe srce i ja sam počeo da živim svoj novi život. Da uživam u svakom njegovom trenutku. Moj donor je dvadesetšestogodišnji mladić iz Velike Plane koji je preminuo od moždanog udara. Zvao se Igor kao i ja. Svestan sam šta je njegova porodica učinila za mene jer je transplantacija bila moja jedina šansa da preživim. Sa Igorovom majkom čujem se svakog praznika, za Novu godinu, Božić, Vaskrs, ali se nismo sreli. Previše je teško, posebno za nju – priča Igor i dodaje da je humana porodica ovog 26-godišnjeg mladića pored srca donirala i druge organe svoga sina.

Igor nijednog trenutka nije klonuo duhom. Njegova želja za životom bila je jača od golgote koju je prošao da bi ponovo bio zdrav.

Koksaki virus mi je razorio srce

Nije se predavao čak ni kada je bolest toliko uzela maha da mu je bilo potrebno petnaest minuta da pojede jedan zalogaj.

- Koksaki virus mi je bukvalno uništio srce! Nisam mogao ništa više sam, ni da jedem, ni da se okupam. Dijagnoza je bila kardiomiopatija i tri godine su me pomoću lekova održavali u životu. Srčana funkcija je bila 25 odsto kad sam saznao da sam bolestan, a pred transplantaciju devet odsto. Zamarao sam se pri najmanjem naporu – kaže.

Koksaki virus je u našem narodu poznat kao jedna od bolesti prljavih ruku. Ali, važno je znati da se nikako ne radi uvek o nekom bezazlenom, prolaznom virusu i da koksaki može ozbiljno da ošteti srce. Upravo to se desilo Igoru

Ove godine obeležava se 10 godina od prve transplantacije srca u Srbiji nakon velike pauze od 18 godina

Dan kada sam se ponovo rodio

Kada se danas seti kako se sve odigralo, Igoru je drago što maltene do poslednjeg trenutka nije znao da će biti operisan baš tog 13. novembra 2013. godine. Sve se odigralo na brzinu. Pojavio se donor, zakazana je operacija koja je trajala deset sati i on se probudio sa novim srcem u grudima. Čvrsto rešen da živi.

Za oko pola sata pojavio se lekar i rekao mi: “Imamo donora! Da li si spreman?”

”Jesam”, odgovorio sam.

Ništa nisam mogao da izgubim.

- Otišao sam da izvadim zub i da uradim još neke preglede jer je priprema za transplataciju bila u toku. Izvadili su mi krv, nisam ni slutio da proveravaju da li postoji podudarnost sa donorom. Za oko pola sata pojavio se lekar i rekao mi: “Imamo donora! Da li si spreman?””Jesam”, odgovorio sam. Ništa nisam mogao da izgubim. Bilo je straha, ali je moja želja za životom bila jača od svega – priznaje Igor.

Transplantacija Srca
foto: Privatna Arhiva

Supruga Olivera i sinovi Stefan (16) i Lazar (13) čekali su s nestrpljenjem da se Igor vrati kući i on nije hteo da ih izneveri.

- I dok sam posle operacije bio u bolnici, najviše me pogađala odvojenost od porodice. Maštao sam o danu kada će se vratiti kući i otići na pecanje sa svojim dečacima. Nije bilo mesta za predaju – kaže.

Beskrajno je zahvalan lekarskom timu koji ga je operisao, na čelu sa dr Miljkom Ristićem, kardiohirurgu i doktorki Emiliji Nestorović, načelnici Odeljenja za transplantacije srca u KCS.

Transplantacija Srca
foto: Privatna Arhiva

Igorov recept za srećan život

Igor otkriva da je umerenost u svemu njegov recept za srećan i zdrav život. Ne priznaje stroge dijete i odricanje od domaće hrane, kakva se oduvek jela u njegovom kraju.

Igor je odložio molerski alat i počeo da pravi noževe za lov
Igor je odložio molerski alat i počeo da pravi noževe za lovfoto: Privatna Arhiva

- Gotovo 90 odsto hrane koju moja porodica koristi za ishranu, sam proizvedem. Tu su prirodni sokovi od zove i maline, domaći pilići, ali i domaća salama i slanina. Ne odričem se ničega od onoga što sam ranije jeo, ali gledam da nađem meru u svemu. Uz neizostavnu čašu crnog vina posle ručka – priča Igor.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track