Prvi na svetu: Trinaestogodišnji dečak izlečen od smrtonosnog karcinoma mozga
Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

Prvi na svetu: Trinaestogodišnji dečak izlečen od smrtonosnog karcinoma mozga

Vesti -


Kada je Lukasu sa šest godina dijagnostikovan redak tip tumora na mozgu, nije bilo sumnje u prognozu. Francuski doktor Žak Gril i danas emotivno reaguje kada se seti da je morao da kaže Lukasovim roditeljima da im sin neće preživeti. Lukas sada ima 13 godina i od tumora nema ni traga.

Belgijski dečak je prvo dete na svetu koje je izlečeno od glioma moždanog stabla, posebno agresivnog karcinoma, tvrde istraživači koji su ga lečili.

- Lukas je pobedio sve da bi preživeo, rekao je dr Gril, šef programa za tumore na mozgu u centru za karcinom Gustav Rusi u Parizu.

Tumor, koji ima puno ime difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), dijagnostikuje se svake godine kod oko 300 dece u Sjedinjenim Državama, a do 100 u Francuskoj.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma kod dece, medicinska zajednica je pohvalila napredak koji znači da 85 odsto dece sada preživi više od pet godina nakon što im je dijagnostikovan karcinom.

Ali izgledi za decu sa DIPG tumorom ostaju loši- većina ne živi ni godinu dana nakon dijagnoze. Nedavna studija je pokazala da je samo 10 odsto živelo još dve godine.

Radioterapija ponekad može da uspori napredovanje agresivnog tumora, ali nijedan lek se nije pokazao efikasnim protiv njega.

Nijedan slučaj nije kao Lukasov Lukas i njegova porodica otputovali su iz Belgije u Francusku kako bi on postao jedan od prvih pacijenata koji se pridružio ispitivanju BIOMEDE koje testira potencijalne nove lekove za DIPG.

Od početka, Lukas je snažno reagovao na lek protiv kancera everolimus , koji mu je nasumično dodeljen.

„Tokom serije MR skeniranja, gledao sam kako tumor potpuno nestaje“, rekao je dr Gril za AFP.

Ali lekar se nije usuđivao da prekine režim lečenja, bar do pre godinu i po dana, kada je Lukas otkrio da ionako više ne uzima lekove.

„Ne znam ni za jedan drugi slučaj poput njega na svetu“, rekao je dr Gril.

Zašto se Lukas tako potpuno oporavio i kako bi njegov slučaj mogao da pomocgne drugoj deci poput njega u budućnosti, ostaje da se vidi.

Sedmoro druge dece u ispitivanju preživelo je godinama nakon dijagnoze, ali je samo Lukasov tumor potpuno nestao.

Razlog zašto su ova deca reagovala na lekove, dok druga nisu, verovatno su bile „biološke specifičnosti” njihovih pojedinačnih tumora, rekao je dr Gril.

„Lukasov tumor je imao izuzetno retku mutaciju za koju verujemo da je njegove ćelije učinile daleko osetljivijim na lek“, dodao je on.

Istraživači proučavaju genetske abnormalnosti tumora pacijenata, kao i stvaranje tumorskih „organoida“, koji su mase ćelija proizvedenih u laboratoriji.

- Lukasov slučaj pruža pravu nadu, rekla je za AFP Mari-En Debili, istraživač koja nadgleda rad u laboratoriji, i dodala da pokušavaju da „in vitro“ reprodukuju razlike koje su identifikovali u Lukasovim ćelijama.

Tim želi da reprodukuje njegove genetske razlike u organoidima da bi video da li se tumor može uništiti tako efikasno kao što je to bio slučaj kod Lukasa.

Ako to uspe, „sledeći korak će biti pronalaženje leka koji ima isti efekat na ćelije tumora kao i ove ćelijske promene“, rekla je Debili.

„U proseku, potrebno je 10 do 15 godina da da od ovog traga koji imamo dođemo do leka, to je dugotrajan proces“, rekao je dr Gril.

Dejvid Zigler, pedijatar onkolog u Sidnejskoj dečijoj bolnici u Australiji, rekao je da se situacija za DIPG dramatično promenio tokom poslednje decenije.

„Proboji u laboratoriji, povećano finansiranje i ispitivanja kao što je BIOMEDE čine me uverenim da ćemo uskoro otkriti da smo u stanju da izlečimo neke pacijente“, rekao je Zigler za AFP, prenosi Science alert.

Izvor: Science alert/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track