10 simptoma raka o kome se malo govori: Često se zanemaruju ili mešaju sa infekcijama urinarnog trakta
Foto: Shutterstock

oprezno

10 simptoma raka o kome se malo govori: Često se zanemaruju ili mešaju sa infekcijama urinarnog trakta

Vesti -

Rak mokraćne bešike je vrsta tumora o kojoj se najmanje priča, uprkos tome što je incidencija raka mokraćne bešike u porastu u gotovo svim zemljama sveta, posebno u Severnoj Americi i Evropi.

Doktor Amir Kan objasnio je da je, kao i kod drugih vrsta tumora, ključno što ranije prepoznati simptome, ali je u slučaju raka mokraćne bešike problem što se ovi znaci često mogu zameniti za nešto drugo i zanemariti. Stoga je ovaj doktor na svom Instagram profilu podelio 10 znakova upozorenja ove potencijalno smrtonosne bolesti.

- Znaci i simptomi koji ukazuju na rak mokraćne bešike mogu se pomešati sa simptomima infekcije urinarnog trakta ili kamena u žuči. A ove bolesti su mnogo češće i njihovi simptomi se preklapaju sa simptomima raka mokraćne bešike. Zato je veoma važno upozoriti ljude kada svakako treba da se obrate lekaru zbog simptoma koje primete – upozorava dr Amir, koji kaže da je krv u mokraći najčešći simptom raka bešike i da ona može biti crvene, narandžaste, roze ili braon boje koja se pojavljuje i nestaje.

Ako primetite krv u urinu, bez obzira na to koliko je mala količina, odmah se javite lekaru
Ako primetite krv u urinu, bez obzira na to koliko je mala količina, odmah se javite lekarufoto: Shutterstock

Obično ga ne prati bol, ali to nije uvek pravilo. Drugi rani simptomi kojih svi treba da budu svesni su: bol prilikom mokrenja i često mokrenje ili iznenadna želja za mokrenjem koju ne možete da kontrolišete. Kako bolest napreduje, mogu se pojaviti i drugi simptomi.

Doktor kaže da u kasnijim stadijumima bolesti treba obratiti pažnju na bolove u predelu stomaka, otoke nogu i bolove u leđima. Vremenom se rak širi na druge delove tela, izazivajući nove simptome, kao što su bol u kostima, umor, gubitak apetita i povećanje telesne težine.

- Ključno je da se rak mokraćne bešike otkrije što ranije, pa ako primetite krv u urinu, bez obzira na to koliko je mala količina i da li se pojavila samo jednom i nikada više, nemojte odlagati odlazak lekaru - upozorava dr. Amir.

Prenela: O.M.

(izvor: express.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track