Međunarodni skup „Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa“ – predstaviće najnovija istraživanja i kliničke studije o primeni biljnih terapija, regulaciji glikemije kroz upotrebu prirodnih preparata u održavanju dobrog nivoa šećera u krvi.

Ovaj skup, koji će se održati 12. aprila u Beogradu (Crown Plaza), okupiće stručnjake, istraživače i praktičare kojima je cilj istraživanje i promovisanje prirodnih pristupa u prevenciji, lečenju i kontroli dijabetesa.

Na predavanjima i diskusiji, predstaviće se univerzitetski profesori i lekari koji, kroz praksu i naučno iskustvo, decenijama rade na unapređenju terapije dijabetesa i mogućnostima koje pruža prirodna medicina:

  • Dr Miloš Stojanović: „Uloga suplemenata u glikoregulaciji kod osoba sa tipom dva dijabetesa“
  • Dr Aleksandar Đogo: „Biohemijski fundament organske ishrane i njenog dejstva sa terapijskim principima savremene dijabetologije“
  • Dr Vesna Dimitrijević Srećković: „Mediteranska ishrana, post i lekovito bilje u prevenciji i lečenju dijabetesa i pridruženih bolesti“.

O predstavljaju svoje teme i njenom značaju za lečenje dijabetesa, prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković kaže: „Cilj režima mediteranske ishrane je poboljšanje i održavanje zdravlja, prevencija i lečenje hroničnih bolesti i održavanje telesne lepote. Neopravdano je ne pomenuti efekte ovakve ishrane na redukciju razvoja i komplikacija dijabetis melitusa tip 2.“

Skup će otvoriti prof. dr Svetlana Vujović

Ovaj medicinski skup otvoriće prof. dr Svetlana Vujović, načelnik Kabineta za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, dok će uvodnu reč dati akademik prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog i bivši dekan Medicinskog fakulteta koji je izjavio:

- Prema našem zakonodavstvu, regulacija suplemenata zahteva obavezne kliničke studije, što lekarima često otežava preporuku suplemenata, zbog neizvesnosti u vezi sa njihovim efektima i potencijalnoj koristi ili šteti. Ali, kada se sprovede rigorozna klinička studija, dobijamo validne zaključke o efikasnosti i bezbednosti suplemenata, potkrepljujući ono što smo već primetili u praksi - istakao je dr Lalić.

a12-news1-ana-paunkovic.jpg
Ana Paunković 
Akademik Nebojša Lalić foto: Ana Paunković

Kroz seriju predavanja, eminentni stručnjaci iz zemlje i sveta, odgovoriće na pitanja rapidno progresivne evolucije u nefarmakološkoj terapiji dijabetesa, inovativnih terapijskih pristupa i predstaviti najnovija saznanja u oblasti lečenja dijabetesa prirodnim suplementima.

O lečenju dijabetesa govoriće i čuveni dijabetologprof. dr Itamar Raz sa Medicinskog fakulteta u Tel Avivu. Prof. Raz je šef Izraelskog nacionalnog saveta za dijabetes koji je odgovoran za formulisanje nacionalne politike.

Započeće se sa kratkom istorijom terapije dijabetesa, pratiće se njegova evolucija, a završiće se najnovijim farmakološkim dostignućima u ovoj oblasti (sa posebnim osvrtom na prirodne suplemente i nove klase antidijabetika) koji deluju, pre svega, na etiologiju bolesti.

insulinska-rezistencija-shutterstock-529377061.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Dodatno, govoriće se i o principima regenerativne medicine (regeneracija β ćelija) i izneti pretpostavke o novim, revolicionarnijim metodama. Na kraju, poseban osvrt predviđen je za primere iz kliničke prakse, kako bi se pomoglo kliničarima da poboljšaju tretman dijabetesa na putu ka konačnom izlečenju pacijenata.

V.N.