Univerzitetski klinički centar Srbije: Nova procedura BEZ REZA u lečenju gorušice i kile jednjaka
Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

Univerzitetski klinički centar Srbije: Nova procedura BEZ REZA u lečenju gorušice i kile jednjaka

Vesti -

U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, prvi put u našoj zemlji, a Klinika za digestivnu hirurgiju je i među tri evropska centra, gde će se od danas primenjivati nova metoda u zbrinjavanju pacijenata koji imaju refluksnu bolest i kilu jednjaka. Takozvana TIF procedura bez hirurgije i bez reza donosi olakšanje svima koji imaju hroničnu žgaravicu i refluksnu bolest.

- Mi smo pre nekih 15 godina započeli sa minimalno invazivnom laparaskopskom hirurgijom i u kratkom vremenskom roku smo sve naše operacije na jednjaku i želucu preveli na ovu vrstu hirurgije, kao najsavremeniji vid lečenja bolesnika i sa benignim bolestima, želudačnim kilama, otežanim gutanjem, ali i sa karcinomima - kaže načelnik Odeljenja za endoskopsku hirurgiju, prof. dr Aleksandar Simić.

To je hirurgija bez reza kroz usta. Uz specijalne aparate rešava se problem želudačnih kila i gorušice, od koje pati ogroman broj ljudi u Srbiji“, navodi Simić.

Za ovakav napredak bilo je potrebno da lekari postanu prvo stručnjaci u minimalno invazivnoj hirurgiji, jer je ova tehnika kombinacija endoskopske i minimalno invazivne. Da se Klinika za digestivnu hirurgiju etablira u Evropi i da naši lekari budi prepoznati od američkih i evropskih udruženja da su u stanju da sprovedu ovakvu vrstu procedure.

Danas u na programu dvoje pacijenata, muškarac i žena.

- To su pacijenti koji godinama imaju problem refluksne bolesti – kada se sadržaj želuca vraća u jednjak. Ono što je kod oboje pacijenata prisutne jesu i oštećenja jednjaka tako da se mi nadamo da ih nećemo samo rešiti simptoma već i jednjak izlečiti i sprečiti dalja i gora oštećenja“, ističe hirurg Klinike za digestivnu hirurgiju UKCS, dr Ognjan Skrobić.

Prednost ove vrste hirurgije je u tome da su pacijenti ranije, čak i kod minimalno invazivne hirurgije, imali dosta neželjenih efekata.

„Ova procedura ne samo da rešava problem gorušice, već i pacijenti nemaju nikakve nusefekte. Za nas kao hirurge je složenija, ali za pacijente daleko bolja“, objašnjava Skrobić.

Izvor: RTS/ Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track