MUČI VAS GORUŠICA? Evo koji je položaj najbolji za spavanje za sve sa ovim problemom
Foto: Shutterstock

savet

MUČI VAS GORUŠICA? Evo koji je položaj najbolji za spavanje za sve sa ovim problemom

Zdravlje -

Problemi sa gastrointestinalnim traktom - kao što su loše varenje, dijareja, zatvor, gasovi, žgaravica i refluks kiseline - uobičajeni su oko praznika. Ako i vas muči problemi sa stomakom, položaj u kom spavate može olakšati simptome.

Spavanje na levoj strani može u velikoj meri smanjiti refluks, navodi Kanadsko društvo za istraživanje creva.

- Creva dobro funkcionišu kada imate određenu rutinu, posebno kada su u pitanju spavanje, vežbanje i obroci. Sezona godišnjih odmora narušava ovu rutinu zahvaljujući putovanjima, pretrpanom rasporedu i kraćim danima. Ovo može zbuniti creva i dovesti do problema u probavi - rekla je Erin Džadž, registrovani dijetetičar, stručnjak za zdravlje creva za portal Everygirl.

Refluks kiseline može se pogoršati dok ležite

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) nastaje kada sadržaj želuca teče nazad u jednjak (organ koji prenosi hranu od usta do želuca) - povratni tok kiseline naziva se refluks kiseline.

Simptomi GERB-a uključuju žgaravicu nakon jela, koja se može pogoršati noću ili dok ležite.

- Refluks se može pogoršati dok spavate ili ležite u krevetu. Bez podrške gravitacije, sadržaj želuca je mnogo lakše da se izlije kroz donji sfinkter jednjaka i uđe u jednjak - napominju stručnjaci.

Ako vam ne prija promena rasporeda spavanja, može da pomogne jednostavna masaža stomaka
Ako vam ne prija promena rasporeda spavanja, može da pomogne jednostavna masaža stomakafoto: Profimedia

Promena navika spavanja može ublažiti ovaj bol

Većina zapremine želuca je na levoj strani gornjeg abdomena, pa spavanje na levoj strani drži stomak ispod jednjaka, što otežava podizanje želudačne kiseline.

Istraživanja su pokazala da se želudačna kiselina prolazi mnogo brže kada ljudi koji pate od hronične žgaravice spavaju na levoj strani, umesto na leđima ili desnoj strani.

Ako vam nije udobno na levoj strani, stručnjaci savetuju da podignete glavu i telo 15 do 20 centimetara iznad kreveta. Neki predlažu korišćenje klinastog jastuka za postizanje ovog efekta.

Imajte na umu da vaše telo treba da bude po dijagonali na nagibu, a ne samo da vam je glava podignuta više od ostatka tela.

Podizanje samo glave može dovesti do bolova u leđima ili vratu, što može povećati pritisak na stomak i pogoršati neželjene simptome koji vas drže budnim noću.

Ako vam ne prija promena rasporeda spavanja, ponekad će jednostavna masaža stomaka doneti poboljšanje.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/nypost.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track