Lane veći obuhvat vakcinacijom nego 2022: Za kolektivni imunitet neophodno dostići obuhvat od 95 %
Foto: Shutterstock

nedelja imunizacije

Lane veći obuhvat vakcinacijom nego 2022: Za kolektivni imunitet neophodno dostići obuhvat od 95 %

Vesti -

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", obuhvat vakcinacijom i revakcinacijom je u prošloj godini u zemlji bio veći od broja vakcinisanih 2022. godine, izuzev revakcinacije protiv difterije i tetanusa, koja se prima u završnom razredu osnovne škole.

V.d. direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović je na konferenciji za novinare u toj ustanovi, povodom početka Nedelje imunizacije, rekla da je obuhvat MMR vakcinacijom u prošloj godini u Srbiji iznosio 91 odsto, dok je u 2022. godini MMR vakcinom bilo vakcinisano 84,5 odsto dece.

Ona je podsetila da je za kolektivni imunitet potreban obuhvat od 95 odsto vakcinisanih tom vakcinom.

Jovanović je kazala i da HPV vakcinu u toku prošle godine primilo više od 36.000 devojčica i dečaka, starosti od devet do 19 godina, odnosno 5,6 odsto dece i mladih tog uzrasta.

HPV vakcina, HPV
foto: Shutterstock, Ilustracija

Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je istakla da je kao posledica smanjenog obima vakcinacije dece tokom epidemije kovida, u prva tri meseca 2024. godine u regionu jugoistočne Evrope "bilo prijavljeno više od 40.000 slučajeva malih boginja, među kojima su neki slučajevi oboljevanja završeni smrtnim ishodom", i pozvala roditelje da decu vakcinišu.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Fabio Skano je naveo da su, zahvaljujući vakcinaciji, bolesti kao što su male boginje i veliki kašalj bile iskorenjene, ali da su se nakon smanjivanja obuhvata vakcinacije tokom prošle godine bolesti vratile u velikom broju slučajeva u Evropi, "a posebno u Srbiji".

- Te bolesti su bile nestale, postojale su samo u udžbenicima - rekao je Skano.

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track