U Britaniji testirana personalizovana vakcina protiv melanoma: Pomaže imunitetu da se izbori sa ćelijama raka
Foto: Foto Kineska medijska grupa

revolucionarno

U Britaniji testirana personalizovana vakcina protiv melanoma: Pomaže imunitetu da se izbori sa ćelijama raka

Vesti -

U Velikoj Britaniji u toku je važno ispitivanje prve "personalizovane" mRNA vakcine na svetu protiv najsmrtonosnijeg oblika raka kože - melanoma.

Stiv Jang (52) iz Stivenidža u Hertsu, kome je prošlog avgusta uklonjen melanom na vlasištu, jedan je od prvih pacijenata koji su probali vakcinu. Ona je dizajnirana da pomogne njegovom imunološkom sistemu da prepozna i izbori se sa svim preostalim ćelijama raka. Stručnjaci se nadaju da to znači da se njegov rak neće vratiti.

Ova vakcina koristi istu tehnologiju kao trenutne Kovid vakcine i testira se u završnoj fazi ispitivanja faze III. Lekari Univerzitetskog koledža u Londonu (UCLH) daju je zajedno sa drugim lekom koji takođe pomaže imunološkom sistemu da ubije ćelije raka.

Solarijum, Melanom, Rak Kože, Dermatolozi
foto: Profimedia

Vakcina se prilagođava svakom pacijentu pojedinačno

Vakcina je personalizovana - što znači da se sastav menja kako bi odgovarao pojedinačnom pacijentu.

Napravljena je da odgovara jedinstvenom genetskom potpisu tumora pacijenta i deluje tako što daje instrukcije telu da pravi proteine ili antitela koja napadaju markere ili antigene koji se nalaze samo na tim ćelijama raka.

vakcina, rak pluća, vakcinacija
foto: Shutterstock

Vakcina ima potencijal da se testira i za druge vrste raka

Doktorka Heder Šo rekla je da vakcina ima potencijal da izleči ljude sa melanomom i da se testira za druge vrste raka - tumore pluća, bešike i bubrega.

- Ovo je jedna od najuzbudljivijih stvari koje smo videli u zaista dugo vremena. Apsolutno je napravljena po meri pacijenta i istu vakcinu ne možete dati i drugom pacijentu - rekla je ona.

Pacijentima koji učestvuju u istraživanju melanom visokog rizika mora biti hirurški uklonjen u poslednjih 12 nedelja da bi se obezbedio najbolji rezultat.

Ovaj vakcina još uvek nije dostupna van kliničkih ispitivanja.

Prenela: O.M.

(izvor: BBC/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track