Više od 80 % adolescenata nije fizički aktivno: Time se uvećava rizik od dijabetesa i bolesti srca
Foto: Shutterstock

upozoravajući podaci

Više od 80 % adolescenata nije fizički aktivno: Time se uvećava rizik od dijabetesa i bolesti srca

Vesti -

Fizička aktivnost je, uz zdravu i izbalansiranu ishranu, kamen temeljac u prevenciji i kontroli mnogih bolesti. S obzirom na ogromne benefite koje fizička aktivnost ima po ljudsko zdravlje, farmaceuti u apotekama se svakodnevno trude da objasne svojim pacijentima njen značaj i da ih motivišu da budu fizički aktivni.

Postoje podaci da već sa 2.500 koraka dnevno počinje smanjenje rizika od smrti od kardiovaskularnih bolesti dok sa ostvarenih 6.000 koraka dnevno smanjuje se rizik za dijabetes tip 2.

Bavljenje fizičkom aktivnošću povoljno utiče na prevenciju demencije, depresije, anksioznosti, nesanice, postiže se bolja kontrola krvnog pritiska, povećavaju se kapaciteti za učenje i poboljšava se sveobuhvatno ljudsko zdravlje.

- Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, ljudi koji su nedovoljno fizički aktivni imaju 20 do 30 odsto povećan rizik od smrti u odnosu na ljude koji su dovoljno aktivni, što bi već kao podatak trebalo da bude dovoljan razlog za uvođenje fizičke aktivnosti. Osobe koje nisu fizički aktivne češće oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa tip 2 - objašnjava mag.farm.spec. Milena Milojević, farmaceutkinja farmaceutske komore Srbije i dodaje:

- Takođe, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji više od 80 odsto svetske populacije adolescenata je nedovoljno fizički aktivno što predstavlja poražavajući podatak kada uzmemo u obzir benefite po ljudsko zdravlje koji time izostaju. Čak i lagana fizička aktivnost doprinosi zdravlju u odnosu na sedentarni način života.

mag.farm.spec. Milena Milojević, farmaceutkinja
mag.farm.spec. Milena Milojević, farmaceutkinjafoto: Privatna Arhiva

Na Međunarodni dan fizičke aktivnosti, građani će moći da potraže savete od farmaceuti širom Srbije na koji način mogu da poboljšaju svoju fizičku aktivnost. Jedan od glavnih saveta jeste da treba da se hoda kad god je to moguće - izađite iz autobusa ili voza ranije, parkirajte automobil dalje od mesta gde radite i koristite stepenice.

- Iako se fizička aktivnost preporučuje svima i trudnicama, deci, starijima, osobama sa hroničnim bolestima, bitno je naglasiti da intezitet aktivosti mora biti prilagođen stanju osobe. S druge strane, hodanje, vožnja biciklom i drugi oblici aktivnih, nemotorizovanih vidova transporta dotupni su i bezbedni za sve. Farmaceuti, kao najdostupniji zdravstveni radnici, imaju veliki značaj u savetovanju i pružanju podrške pacijentima da budu redovno fizički aktivni. Značaj fizičke aktivnosti po ljudsko zdravlje je veliki i obeležavanjem Međunarodnog dana fizičke aktivnosti pozivamo sve naše građane da čuvaju i cene svoje zdravlje i da zdravim navikama i redovnom fizičkom aktivnošću doprinose blagostanju svog duha i tela – savetuje Milojević.

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track