Tim američkih naučnika otkrio je komponentu u maslinama za koju veruju da može da pomogne u borbi protiv gojaznosti i dijabetesa.

Naučnici sa Univerziteta Virdžinija Teh sproveli su eksperimente na miševima koji su pokazali da linolna kiselina iz maslina snižava šećer u krvi i čini se da pomaže u gubitku težine. Linolna kiselina je esencijalna omega-6 masna kiselina koja se nalazi u različitim biljnim uljima, uključujući maslinovo ulje.

Razvoj bezbednog, jeftinog leka

S obzirom na to da u maslinama ipak nema dovoljno ove kiseline, koja bi prirodno pomogla u borbi protiv pomenutih tegoba, naučnici smatraju da bi njihovo istraživanje moglo da "utre put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu gojaznosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi".

merenje-secera-u-krvi-shutterstock-1439349791.jpg
Shutterstock 

- Promene životnog stila i mere javnog zdravlja imaju ograničen uticaj na rastuću učestalost gojaznosti, jednog od glavnih faktora rizika za dijabetes tipa 2 - rekao je vodeći istraživač Dongmin Liu, profesor na Odseku za ishranu i fizičku aktivnost na Univerzitetu iz Virdžinije.

On ističe da su dostupni lekovi protiv gojaznosti neefikasni u održavanju stečene težine, skupi i predstavljaju dugoročan rizik po zdravlje.

- Naš tim radi na razvoju bezbednijeg, jeftinijeg i multifunkcionalnog leka koji bi sprečio pojavu metaboličkih poremećaja i dijabetesa tipa 2 - dodao je.

Osetljivost na insulin

Predstavljajući rezultate istraživanja na stručnoj konferenciji u Čikagu, Lui i njegove kolege su naglasile da je kod miševa kojima je davana linolna kiselina četiri do pet nedelja došlo do smanjenja gojaznosti za 10,7 odsto, dok je nivo šećera u krvi i osetljivost na insulin pala na onaj koji se "može uporediti sa zdravim, vitkim miševima".

maslinovo-ulje.jpg
Shutterstock 

Mediteranska ishrana posebno je bogata maslinama i maslinovim uljem. Prema nedavno objavljenoj studiji sprovedenoj na 90.000 ispitanika, maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom biljnim uljima i uljima od semena, dokazano pomaže u prevenciji kognitivnog pada.

Pripremila: N.L.

Izvor: News-medical.net/Zdravlje.kurir.rs