Pronađen novi test za otkrivanje problema sa srcem: Mogao bi sprečiti iznenadnu smrt kod dece
Foto: Shutterstock

medicinske novosti

Pronađen novi test za otkrivanje problema sa srcem: Mogao bi sprečiti iznenadnu smrt kod dece

Vesti -

U Velikoj Britaniji živi oko 1.000 dece sa potencijalno fatalnim naslednim oboljenjem srca koje se zove hipertrofična kardiomiopatija, koja uzrokuje zadebljanje srčanog mišića. Stručnjaci rade na novom testu krvi koji će pomoći da se identifikuju mladi ljudi sa ovim zdravstvenim problemom.

Zadebljanje srčanog mišića je bolest kada srčani mišić iz nekog razloga postaje abnormalno debeo, usled čega je otežano pumpanje krvi. Lek za to trenutno ne postoji i, iako retko, može izazvati iznenadnu smrt kod dece i mladih. Ali sada je na Univerzitetskom koledžu u Londonu i bolnici Great Ormond Street razvijen novi test krvi koji bi mogao da identifikuje decu sa hipertrofičnom kardiomiopatijom.

- Razvoj jednostavnog testa krvi za otkrivanje bolesti i identifikaovanje dece visokog rizika sa hipertrofičnom kardiomiopatijom, ako se potvrdi, mogao bi imati veliki uticaj na lečenje dece sa ovim stanjem - kaže profesor Huan Pablo Kaski.

Rezultati istraživanja pokazuju da novi test, koji meri sedam proteina u krvi, može uspešno da deluje kao marker za ipertrofičnu kardiomiopatiju.

Novi test krvi koji bi mogao da identifikuje decu sa hipertrofičnom kardiomiopatijom
Novi test krvi koji bi mogao da identifikuje decu sa hipertrofičnom kardiomiopatijomfoto: Shutterstock

Identifikacija većeg rizika od iznenadne smrti kod dece

Test takođe može da identifikuje četiri proteina koji mogu ukazivati na slučajeve gde postoji veći rizik od iznenadne smrti.

- Hipertrofična kardiomiopatija je najčešći uzrok iznenadne smrti kod dece i tinejdžera. Napravili smo ogroman napredak u identifikaciji dece sa hipertrofičnom kardiomiopatijom u riziku od iznenadne srčane smrti, ali još uvek tražimo brže i tačnije načine da to uradimo - kaže profesor Kaski.

Koautor studije profesor Kevin Mills naglasio je da je neophodno da dijagnostikuju pacijente ranije kako bi mogli da ih leče na vreme i tako postignu bolji ishod.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track