Vožnja biciklom do posla smanjuje rizik od rane smrti za 47 %: Zateže mišiće, snižava krvni pritisak i nivo holesterola
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE

Vožnja biciklom do posla smanjuje rizik od rane smrti za 47 %: Zateže mišiće, snižava krvni pritisak i nivo holesterola

Vesti -


Biciklisti imaju 47 % manji rizik od rane smrti i 10 % manji rizik od hospitalizacije iz bilo kog razloga od onih koji putuju na posao ili sa posla automobilom ili vozom, prema novom istraživanju u Škotskoj.

- Ova studija pojačava dokaze da aktivno putovanje na posao koristi zdravlju stanovništva i može doprineti smanjenju morbiditeta i mortaliteta - napisali su britanski istraživači u svojim nalazima, objavljenim u časopisu BMJ Public Health, piše Njujork post.

Studija je pratila više od 82.000 stanovnika Velike Britanije - starosti od 16 do 74 godine - tokom 18 godina. U okviru istraživanja, učesnici su naveli način prevoza kojim su najčešće putovali na posao. Istraživači su zabeležili ove informacije i analizirali njihove recepte za lekove, broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva.

„Aktivno“ putovanje se definiše kao hodanje ili vožnja biciklom. Svi drugi načini putovanja na posao, kao što je vožnja automobilom ili vozom, smatrani su „neaktivnim“.

bicikl
foto: EPA/Koča Sulejmanović

Biciklisti koji putuju na posao su češće muškarci, mladi radnici u smenama koji žive u gradu - ali nemaju kuću.

Uzimajući u obzir faktore kao što su starost i postojeća zdravstvena stanja, putovanje biciklom je povezano sa 51% manjim rizikom od umiranja od raka, 24% manjim rizikom od hospitalizacije zbog srčanih bolesti i 20% manjim rizikom od propisane lekove za mentalne bolesti.

Ali biciklisti koji putuju na posao imali su dvostruko veće šanse da budu hospitalizovani zbog saobraćajnih nesreća nego „neaktivni“ putnici na posao. „Naš nalaz da biciklisti koji putuju na posao imaju dvostruko veći rizik od povreda u drumskom saobraćaju u poređenju sa neaktivnim putnicima pojačava potrebu za bezbednijom biciklističkom infrastrukturom“, napisali su autori studije.

S druge strane, pešaci koji putuju na posao su češće žene, mladi ljudi koji rade u smenama, žive u gradu i pešače na kratkim udaljenostima do škole ili posla. Manja je verovatnoća da su visoko obrazovani, da imaju visoka primanja i da imaju malu decu.

Putovanje peške je bilo povezano sa 11% manjim rizikom od prijema u bolnicu iz bilo kog razloga i 7% manjim rizikom od prepisivanja lekova za mentalno zdravlje.

„Nalaz da je putovanje biciklista i pešaka na posao povezano sa manjim rizikom od lekova na recept za loše mentalno zdravlje je važno“, napisali su istraživači.

priroda, Vožnja Bicikla, Biciklo, bajs
foto: Shutterstock

Međutim, studija je imala ograničenja - odgovori sa liste odražavaju samo jednu tačku u vremenu. Pored toga, zapisi o receptima koji se koriste u studiji datiraju samo iz 2009.

Sve više zemalja plaća svoje građane da voze bicikl do posla, nudeći im zauzvrat povećani neoporezivi deo plata. To je praksa koju već sprovode vlade različitih zemalja poput Holandije, Belgije, Velike Britanije, Danske ili Nemačke.

Osim što je najjeftiniji vid prevoza, vožnja bicikla pomaže da se izgubi višak kilograma, zateže i oblikuje mišiće, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, povećava izdržljivost tela, jača imunitet, poboljšava varenje, štiti zglobove, smanjuje stres i napetost.

Prenela: V.N.

Izvor: Njujork post/ zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track