Pokrenuta inicijativa za inovativnu terapiju raka dojke: Preživljavanje je 4 puta duže bez progresije bolesti
Foto: Shutterstock

nada za obolele

Pokrenuta inicijativa za inovativnu terapiju raka dojke: Preživljavanje je 4 puta duže bez progresije bolesti

Vesti -

Ženski centar Milica je 22.07.2024. godine RFZO-u uputio još jednu Inicijativu za stavljanje ciljane terapije na listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja (RFZO) u lečenju obolelih od metastatskog HER2+ karcinoma dojke.

Stručno mišljenje za ovu izuzetno važnu terapiju napisao je prof.dr Lazar Popović, ispred Stručnog veća Ženskog centra Milica. O kakvoj terapiji se radi, govori činjenica da su se samo dva puta u modernoj onkologiji onkolozi podigli na noge na prezentaciji postignutih rezultata kliničkih studija, i nagradili dugotrajnim aplauzom. Drugi put je to bilo zbog fantastičnih rezultata koje je postigla ciljana terapija (Trastuzumab deruxtecan) u okviru kliničke studije DESTINY-Breast03.

Zašto je važno da ova terapija bude dostupna i u Srbiji?

  • Zato što je četiri puta duže preživljavanje bez progresije bolesti za HER2+ metastatski karcinom dojke od trenutno dostupnih opcija lečenja.
  • Zato što je postignuto značajno smanjenje tumora za duplo veći procenat ove grupacije pacijentkinja u odnosu na dosadašnje lečenje.
  • Zato što je jedina opcija za tumore koji izražavaju nizak nivo HER2 proteina, koji nisu imali koristi od standardne HER2 terapije jer postiže smanjenje rizika od progresije bolesti za 50 odsto, dok je rizik od smrti smanjen za 36 odsto (pacijentkinje sa HER2-low metastatskim karcinomom dojke).

Prenela: O.M.

(izvor: Instagram @zenski_centar_milica/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track