7 SIMPTOMA RAKA DOJKE: Žene najčešće prvo uoče čvorić, ali još neki ZNAKOVI ukazuju na KARCINOM
Preventivni pregledi daju nam moguċnost da se otkrije prisustvo tumora u dojci pre nego što se može napipati, Foto: Profimedia

Prevencija je najvažnija

7 SIMPTOMA RAKA DOJKE: Žene najčešće prvo uoče čvorić, ali još neki ZNAKOVI ukazuju na KARCINOM

Zdravlje žena -

Najčešċi simptom raka dojke je opipljiv čvor u dojci, koji neretko žene same napipaju. Pored toga, drugi znaci koji ukazuju da se razvija tumor u dojci jesu: uveċanje dojke, koje vodi u asimetriju dojki (oko 20% žena ima prirodno asimetrične dojke), crvenilo i zadebljala koža, ponekad koža u vidu „pomorandžine kore”, „mreškanje” kože, uvlačenje bradavice ili krvavi iscedak iz bradavice

- Istovremeno, mogu se napipati i uveċani limfni čvorovi u istostranoj pazušnoj jami, ako je došlo do širenja bolesti u regionalne limfne čvorove. Treba imati na umu da nisu svi uveċani limfni čvorovi zahvaċeni metastazama - kaže dr sci med Snežana Šušnjar, onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Preventivni pregledi otkrivaju tumor pre nego što se on napipa

Međutim, danas se preporučuju tzv. preventivni pregledi dojki jer postoji moguċnost da se otkrije prisustvo tumora u dojci pre nego što se može napipati. U tu svrhu rade se klinički pregledi dojki od strane lekara, zatim mamografija koja predstavlja rentgenski pregled dojki i, po potrebi, ultrazvučni (UZ) i pregled dojki magnetnom rezonancijom (MR). Takođe, savetuje se da svaka žena jednom mesečno radi samopregled dojki. Kod žena koje imaju menstruaciju, pregled se vrši u drugoj nedelji (7.-10. dana) od započinjanja menstruacije.

Mamografija je zlatni standard u otkrivanju ranih stadijuma raka dojke

Na mamografskom pregledu mogu se uočiti tumori u dojkama ili promene koje se vide kao sitne bele tačkice, a nazivamo ih mikrokalcifikacijama. U odsustvu palpabilnog tumora, procena da li postoji veċa verovatnoċa da se radi o zloċudnoj ili dobroċudnoj promeni u dojci zavisi od izgleda i rasporeda mikrokalcifikacija. U zavisnosti od toga, planiraju se i terapijske intervencije u cilju uzimanja tkiva u kojem postoje mikrokalcifikacije za patohistološku analizu. Mamografija je jedina metoda koja se, na osnovu postojeċih dokaza, smatra efikasnom u otkrivanju ranih stadijuma raka dojke.

UZ za pregled dojki sa gustim žlezdanim tkivom

Ponekad se radi dopunski UZ pregled dojki na kojem se razlikuju ciste (okrugle ili ovalne šupljine ispunjene tečnim sadržajem) od tzv. solidnih tumora. UZ pregled ima svoje mesto u pregledu dojki sa gustim žlezdanim tkivom gde je mamografija manje osetljiva metoda u otkrivanju tumorskih senki. UZ pregledom se takođe mogu otkriti patološki uveċani limfni čvorovi u pazušnoj ili natključnoj jami i na vratu.

MR kad postoji sumnja nakon standardnih dijagnostičkih pregleda

Magnetna rezonanca dojki je indikovana kada postoje takve promene u dojkama da nismo sigurni o čemu se radi nakon što se urade standardni dijagnostički pregledi. MR pregled isto tako može da nam ukaže da postoji više tumorskih promena u različitim delovima iste dojke, što utiče na planiranje hirurške intervencije.

(Budimo zajedno.rs/Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track