Režim 3-2-8 zateže telo od glave do pete: Evo zbog čega je toliko popularan
Foto: Shutterstock

u zdravom telu zdrav duh

Režim 3-2-8 zateže telo od glave do pete: Evo zbog čega je toliko popularan

Fitnes -

Režim vežbanja 3-2-8 je prvi trend sa društvenih mreža koji je čak iznenadio stručnjake. To je kombinacija treninga snage i treninga niskog intenziteta kao što su joga i pilates, a naglašava i važnost hodanja.

Pre nego što pomislite da je ovo samo još jedan populatni trend sa interneta koji daje obećanja koja možda neće moći da ispuni, ovaj najnoviji režim se takođe dopao stručnjacima.

Ne samo da su korisnici TikTok-a izgradili mišiće i povećali svoj ukupni nivo kondicije ovim režimom, već neki takođe tvrde da im pomaže u regulisanju menstrualnih ciklusa i simptoma sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Trening snage može biti trening sa tegovima u teretani, kod kuće, ili jednostavno možete izvoditi vežbe koristeći vašu telesnu težinu
Trening snage može biti trening sa tegovima u teretani, kod kuće, ili jednostavno možete izvoditi vežbe koristeći vašu telesnu težinu foto: Shutterstock

Šta podrazumeva režim vežbanja 3-2-8?

Pravila koja treba da se pridržavate su jednostavna:

  • Tri treninga snage nedeljno - Trening snage može biti trening sa tegovima u teretani, sa bučicama ili girjama (rusko zvono) kod kuće, ili jednostavno možete izvoditi vežbe koristeći vašu telesnu težinu gde god želite.
  • Dva treninga niskog intenziteta nedeljno - Dva treninga niskog intenziteta mogu biti joga, pilates ili druge vežbe koje poboljšavaju fleksibilnost tela.
  • 8.000 koraka dnevno - Ako niste spremni da hodate 8.000 koraka dnevno, možete početi sa manjim brojem i postepeno napredovati do ovog cilja.

Sve je počelo kada je Natali Rouz, instruktorka pilatesa iz Ujedinjenog Kraljevstva objavila video o metodi 3-2-8. Kratak snimak na TikToku koji ukratko opisuje ovu metodu je prikupio više od 1,4 miliona pregleda.

@natalieroseuk Here is a quick breakdown of the 3-2-8 barre/ Pilates & weights method. Hit for diet & nutrition for fat loss and reducing bloating #workoutsplit #pcosfriendly #fatloss ♬ original sound - natalieroseuk

Trend koji podržavaju stručnjaci

Mesecima kasnije, plan vežbanja još uvek kruži društvenim medijima, a sve više korisnika tvrdi da uživa u prednostima režima. Na papiru zvuči kao dobro izbalansirana kombinacija izgradnje mišića i izdržljivosti.

Mnogi fitnes profesionalci takođe podržavaju ovaj trend, a jedan od njih je David Viener, stručnjak za fitnes i ishranu.

- U poređenju sa svim bizarnim fitnes trendovima, 3-2-8 je jedini režim koji mogu da podržim, pogotovo zato što takve vežbe možete da radite bez posebne opreme - kaže Viener za Stilist.

Ono što režim 3-2-8 čini tako posebnim je činjenica da je dobro zaokružen. Ovaj trenig će pomoći ljudima koji samo treniraju snagu da se fokusiraju na poboljšanje svoje mobilnosti i ravnoteže, a takođe će pomoći ljudima koji se fokusiraju samo na pilates da rade na većim mišićnim grupama i poboljšaju svoju snagu kroz veće težine ili trening sa telesnom težinom.

Hodanje pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije i jača srce
Hodanje pomaže u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije i jača srcefoto: Shutterstock

Prednosti hodanja

Hodanje može da ubrza vaš metabolizam. Takođe može da ojača vaše srce, snizi šećer u krvi i pomogne u ublažavanju bolova u zglobovima. Postoje i neverovatne prednosti za mentalno zdravlje, pomažući u smanjenju simptoma anksioznosti i depresije, dok omogućavajući nam da udahnemo toliko važan svež vazduh.

- Sviđa mi se plan 3-2-8. Lako ga je pratiti, specifično i dobro izbalansirano, kaže trener Maks Koton, vlasnik i osnivač portala Another Round.

Međutim, postoji nekoliko manjih kritika na koje bi trebalo obratiti pažnju.

- Moja jedina kritika je da bi nekim ljudima moglo biti malo teško da se posvete pet treninga sedmično, tako da bi moj savjet bio da dozvolite određenu fleksibilnost u svom rasporedu, a ne odustani ako propustiš jednu od njih, objašnjava Cotton.

Sara Kampus, personalni trenet, takođe naglašava prednosti ovog režima, ali upozorava da, pošto vam plan 3-2-8 zapravo ne govori koje vežbe da radite u danima snage/niskog intenziteta, može povećati vaš rizik od povrede.

Ako se osećate previše umorno da biste obavili planirani trening, u redu je napraviti pauzu
Ako se osećate previše umorno da biste obavili planirani trening, u redu je napraviti pauzufoto: Shutterstock

Rizik od povrede je veći bez ovih smernica, što zauzvrat znači da možda neće postojati doslednost koja bi trebalo da dođe sa dobro zaokruženim i dugoročnim fitnes putovanjem.

Kao i sa svime što vidimo na društvenim medijima, ne morate slepo pratiti ovaj trend. Ako ne želite da idete u teretanu da biste dizali tegove, pokušajte sa grupnim treningom snage ili radite HIIT jedan dan umesto pilatesa. Ako se osećate previše umorno da biste obavili planirani trening, u redu je napraviti pauzu.

Jedino fitnes pravilo koje svako od nas zaista treba da sledi je: Radite ono što radi za vas i vaše specifične ciljeve.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track