Vrsta proteina koju jedemo utiče na kvalitet sna: Stručnjaci savetuju da li su bolji biljni ili životinjski
Foto: Shutterstock

istraživanje pokazalo

Vrsta proteina koju jedemo utiče na kvalitet sna: Stručnjaci savetuju da li su bolji biljni ili životinjski

Zdravlje -

Poznato je da je kvalitetan noćni odmor u trajanju od najmanje sedam do osam sati, ključan za održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja, a prema novim istraživanjima irskih i američkih naučnika, izbor vrste proteina koji ćemo konzumirati može imati pozitivan ili negativan uticaj na naš san.

Studija objavljena u European Journal of Clinical Nutrition pokazala je da ukupan unos proteina nema uticaja na san, ali da proteini iz biljnih izvora mogu poboljšati kvalitet sna, dok oni iz životinjskih mogu da ga naruše.

Istraživanje pratilo unos određene hrane i kvalitet sna

Istraživači su prikupili podatke iz tri različite grupe zdravstvenih radnika u SAD. Analizirali su podatke za 83.338 žena i 14.796 muškaraca.

Procenili su unos hrane koristeći validirani upitnik koji je uključivao više od 130 različitih namirnica. Učesnici su morali da ubeleže u kojoj meri jedu svaku od namirnice sa „nikad ili manje od jednom mesečno” do „više od šest puta dnevno”, na osnovu standardnih veličina porcija hrane u SAD.

Žene koje su konzumirale veće količine biljnih proteina imale su bolji kvalitet sna
Žene koje su konzumirale veće količine biljnih proteina imale su bolji kvalitet snafoto: Shutterstock

Istraživači su zatim izračunali unos različitih vrsta proteina - ukupnih, životinjskih, mlečnih i biljnih - kao procente ukupne potrošnje energije.

U svim grupama učesnici su popunili i upitinik koji je ocenjivao kvalitet sna, tj koji je procenjivao vreme trajanja spavanja, koliko vremena im je potrebno da se uspavaju, poremećaje sna, ocenu subjektivnog kvaliteta sna, upotrebu lekova za spavanje i disfunkcija tokom dana zbog problema sa spavanjem.

Biljni proteini mogu poboljšati kvalitet sna

Ukupni unos proteina nije imao utica na kvalitet sna ni u jednoj grupi. Međutim, kada su istraživači pogledali različite kategorije proteina, otkrili su neke male razlike.

Studija je otkrila da su žene koje su konzumirale veće količine biljnih proteina prijavile bolji kvalitet sna, ali nije bilo jasnog trenda kod muškaraca. Nakon što su istraživači prilagodili varijable, otkrili su da je povezanost kod žena oslabljena.

Stručnjaci kažu da nije važna količina proteina, već vrsta proteina koja može uticati na kvalitet sna
Stručnjaci kažu da nije važna količina proteina, već vrsta proteina koja može uticati na kvalitet snafoto: Shutterstock

Nije važna količina već vrsta proteina

Istraživači su takođe otkrili da je veća potrošnja prerađenog crvenog mesa i živine povezana sa lošijim kvalitetom sna, dok je neprerađeno crveno meso negativno uticalo na san samo kod žena.

- Najvažniji nalaz je činjenica da se čini da nije važna količina proteina, već vrsta proteina koja može uticati na kvalitet sna - erkla je dr Džanin Virt.

Analiza studije otkrila je da su dijete sa visokim sadržajem ugljenih hidrata i hrana koja sadrži triptofan, melatonin i fitonutrijente povezani sa poboljšanim ishodima sna.

Triptofan je aminokiselina koja je neophodna za proizvodnju serotonina i melatonina u telu a može se naći u mleku i mlečnim proizvodima, živinskom mesu, masnoj ribu, tamnozelenom lisnatom povrću, jajima, proizvodima od soje i orašastim plodovima i semenkama.

Odlazite u krevet i budite se u isto vreme svakog dana, uključujući i vikende
Odlazite u krevet i budite se u isto vreme svakog dana, uključujući i vikendefoto: Shutterstock

Da biste poboljšali kvalitet sna, lekari su savetuju:

  • odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana, uključujući i vikende
  • razvijanje opuštajuće rutine pre spavanja
  • da je spavaća soba mračna, tiha, ne previše topla, a krevet udoban
  • da prestane da koristi elektronske uređaje dva sata pre spavanja
  • izbegavanje kofeina, nikotina i alkohola
  • redovno vežbanje
  • konstolu stresa, koristeći tehnike opuštanja ako je potrebno

Prenela: O.M.

(izvor: Medical News Today/Zdravlje.kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track