Čaj od lana podstiče detoksikaciju: Smanjuje apetit, jača imunitet i pomaže u regulaciji šećera u krvi
Foto: Shutterstock

korisno i ukusno

Čaj od lana podstiče detoksikaciju: Smanjuje apetit, jača imunitet i pomaže u regulaciji šećera u krvi

Zdravlje iz Prirode -


Laneno seme se obično dodaje u jogurt ili žitarice za doručak, ali je manje poznato da se od ovih semeni pravi čaj. U Indiji je takođe veoma popularan , a mnogi ističu njegovu učinkovitost.

Na prvom mestu, među komponentama lana treba istaći rastvorljivo vlakno lignin. U dodiru sa vodom ono nabubri, formira gel i tako povećava zapreminu crevnog sadržaja.

Gel na neki način usporava metabolizam ugljenih hidrata i tako pozitivno utiče na normalizaciju koncentracije šećera u krvi.

Glukoza zbog toga duže vreme ulazi u krv iz creva i tako održava sitost. Ovo normalizuje šećer u krvi i pomaže u gubitku težine.

Čaj je koristan i u menopauzi

Ispijanje čaja od lana podstiče detoksikaciju, jača zdravlje krvotoka i imuniteta, a koristan je i u prevenciji raka debelog creva, kao i u menopauzi jer sadrži fitoestrogen, koji olakšava tegobe u ovom periodu života žene. Takođe, smanjuje apetit.

semenke, lan, lanene semenke
foto: Profimedia

Čaj od lana je zanimljivog ukusa i lako se priprema

Kašičicu lanenog semena usitnite u avanu, stavite u šolju, dodajte prstohvat cimeta i 2-3 karanfilića. Sve prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite, lagano zagrejte do temperature koja je ugodna za piće i posluživanje.

Možete ga zasladiti medom, ali ljubitelji ovog čaja ga više vole nezaslađenog.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.gloria.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track