Plastične flaše su dugo smatrane nesavršenim, ali zgodnim rešenjem. Međutim, prema novoj studiji, trebalo bi razmisliti dva puta pre nego što popijemo neki napitak iz njih.

Studija objavljena u MDPI 26. jula otkrila je da konzumiranje tečnosti iz plastične ambalaže može dovesti do povećanje krvnog pritiska. Ovo se dešava kao rezultat ulaska mikroplastike u krvotok, verovatno zahvaljujući plastičnom sudu koji drži tečnost.

Istraživači sa Medicinskog odeljenja Dunavskog univerziteta iz Austrije primetili su „značajan pad“ dijastolnog krvnog pritiska kada su se uzdržavali od pijenja tečnosti iz plastičnih flaša.

- Ove male čestice mikroplastike mogu prodreti kroz netaknute ćelijske barijere u crevima i alveolama, i na taj način ući u krvotok. Zaključili smo, nakon opsežnog istraživanja, da treba izbegavati napitke upakovane u plastične boce - navode istraživači.

mikroplastika-shutterstock-2140244989.jpg
Shutterstock 
Pretpostavljaju da plastične čestice prisutne u krvotoku mogu doprineti povišenom krvnom pritiskufoto: Shutterstock

Na osnovu nalaza koji ukazuju na smanjenje krvnog pritiska sa smanjenom potrošnjom plastike, pretpostavljaju da plastične čestice prisutne u krvotoku mogu doprineti povišenom krvnom pritisku.

Uvidi koje je otkrilo inovativno istraživanje austrijskog tima zahteva kritičku procenu korišćenja plastičnih proizvoda.

Ova i slične studije podstiču pojedince da razmotre ekološki prihvatljive alternative plastičnoj ambalaži, kao što su flašice i posude od nerđajućeg čelika ili stakla koje, osim što čuvaju ukus i kvalitet, predstavljaju i zdraviji izbor.

Prenela: O.M.

(izvor: newsnationnow.com/Zdravlje.Kurir.rs)