Pacijent iz SAD-a koji je imao 132 kg svrstan je u kategoriju gojaznih, a ovaj faktor je doprineo njegovom razvoju dijabetesa tipa 2 i bio je blisko povezan sa drugim zdravstvenim problemim, nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom.

Studija slučaja 62-godišnjeg muškarca iz SAD-a jasno pokazuje zašto je važno pratiti brzi gubitak težine prilikom upotrebe različitih lekova.

Shodno njenogovm problemu, lekar mu je prepisao svakodnevne injekcije insulina, kao i dnevnu dozu leka za zamenu hormona štitne žlezde. Takođe mu je rečeno da uzima nedeljnu dozu leka za dijabetes i mršavljenje.

Tretman je bio toliko efikasan da je njegova težina pala za 39 kg, što je skoro 30 procenata njegove telesne težine, za samo šest meseci.

gojaznost-i-depresija-shutterstock-704296915.jpg
Shutterstock 
gojaznost doprinosi razvoju dijabetesa tipa 2foto: Shutterstock

Ubrzo su se javili problemi sa srcem

Nakon izgubljene kilaže za kratko vreme čovek je hitno otišao u bolnicu zbog simptoma kao što su palpitacije, prekomerno znojenje, zbunjenost, groznica i drhtanje ruku, kako navodi studija slučaja koju je sastavio tim sa Univerziteta Kolorado.

Otkriveno je da su palpitacije znak atrijalne fibrilacije - stanje nepravilnog otkucaja srca koje može izazvati moždane udare i srčani udar. Dalji testovi su pokazali da je ovo izazvano prevelikom količinom hormona koji proizvodi štitna žlezda.

Doze za mnoge lekove prilagođene su težini pacijenta

Dakle, kako je čovek gubio težinu, doza sintetičkog hormona štitne žlezde koju je uzimao se povećala. Na početku je uzimao 1,5 mg po kilogramu telesne mase, dok je na kraju, zbog gubitka težine, nehotice dostigao 2,15 mg po kilogramu.

Autori studije slučaja sugerišu da je doza sintetičkog hormona štitne žlezde trebala biti prilagođena kako bi se sprečili tirotoksikoza i atrijalna fibrilacija.

Pored toga, pacijent je propustio zakazani kontrolni pregled, što je najverovatnije doprinelo ovom propustu u praćenju.

.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Nagli gubitak težine

Brzi gubitak težine nosi i potencijalne rizike uz sve zdravstvene prednosti, a prethodne studije su pokazale da je važno održavati dobro zdravlje dok pokušavate da skinete kilograme.

Pacijente (i njihove postojeće lekove) treba pažljivo pratiti kako bi se sprečili drugi zdravstveni problemi.

- S obzirom na rastuću upotrebu lekova za lečenje gojaznosti, autori studije preporučuju da se pacijenti koji koriste ove lekove pažljivo prate na svakih 4 do 6 nedelja kako bi se procenili odgovori na terapiju, neželjeni efekti i potreba za prilagođavanjem doza drugih lekova - pišu autori studije slučaja.

Prenela: N.R.

Izvor: Sciencealert.com/Zdravlje.Kurir.rs