Bol u grudima može da bude simptom srčanog udara, ali i mnogih drugih stanja. Kako onda da znamo da li je u pitanju infarkt ili nešto drugo?

Srčani udar često dolazi iznenada i može da bude životno ugrožavajuće stanje ukoliko ne stignete do bolnice na vreme.

- Počinje blagim do umerenim simptomima poput nelagodnosti u grudima i kratkog daha, koji mogu da prerastu u intenzivan bol u različitim delovima tela, uključujući vilicu, rame i ruke. Ipak, bol u grudima ne mora uvek da znači i srčani udar, jer je u mnogim slučajevima bezopasan i prolazi sam od sebe, kaže dr Tanmaija Džain, kardiolog iz Manipal bolnice u Puneu, Indija.

Bol u grudima može imati različite uzroke

Prema rečima dr Džaina, stanje poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERD), u prevodu gorušice, koja može da izazove osećaj pečenja u grudima zbog vraćanja kiseline u jednjak, je primer mogućih uzroka koji ne uključuju srčani udar.

gorusica-profimedia.jpg
Profimedia 
gorušica takođe može da izazove bol u grudimafoto: Profimedia

Dodaje da bol u grudima, koji može da bude praćen kratkim dahom i ubrzanim radom srca, isto tako može da bude posledica anksioznosti i napada panike. Ne treba zaboraviti ni upalu hrskavice koja povezuje rebra sa grudnom kosti kod mišićno-skeletnih poremećaja poput kostohondritisa, koja takođe može da izazove oštar bol u grudima.

Kako prepoznati bol u grudima povezan sa srčanim udarom?

Dr Džain opisuje nelagodnost u grudima uzrokovanu srčanim udarom kao osećaj pritiska, stezanja ili stiskanja u sredini grudi.

- Ovaj bol se može proširiti na ramena, ruke, vrat, vilicu i leđa. Takođe je važno obratiti pažnju na prateće simptome, kao što su kratak dah, mučnina, znojenje i vrtoglavica. Nelagodnost često traje duže od nekoliko minuta ili nestaje i vraća se, a osećaj predstojeće propasti ili preteranog umora može da prati ove simptome - kaže doktor.

srce-bol-shutterstock-2302901531.jpg
Shutterstock 
infarkt najvljuje osećaj pritiska, stezanja ili stiskanja u sredini grudifoto: Shutterstock

Šta raditi u slučaju srčanog udara?

Jedna od prvih stvari koju treba uraditi nakon srčanog udara je odmah pozvati hitnu pomoć, savetuje dr Džain.

Osigurajte da pogođena osoba ostane što mirnija i nepomičnija kako bi se smanjio dodatni pritisak na srce, i dodaje da davanje žvakaće tablete aspirina može da pomogne u razređivanju krvi ako je osoba pri svesti i nema alergiju na aspirin.

Takođe treba pratiti disanje i puls osobe. Ako osoba izgubi svest i ne diše, izvođenje kardio-pulmonalne reanimacije (CPR) može da održi dotok kiseonika u mozak i druge organe dok ne stigne medicinska pomoć.

Kako se nositi sa jakim bolom u grudima?

Ako imate jak bol u grudima, ključno je prvo odrediti osnovni uzrok.

aritmija-shutterstock-2375246623.jpg
Shutterstock 
ozbiljno shvatite bilo koji jaki bol u grudimafoto: Shutterstock

- Suočavanje sa jakim bolom u grudima treba shvatiti ozbiljno i savet je da odmah odete do najbliže bolnice ili klinike i obavite pregled. Ako je bol povezan sa bilo kojim drugim srčanim simptomima, potražite hitnu medicinsku pomoć - apeluje dr Džermal.

U međuvremenu, žvakanje aspirina može da pomogne u razređivanju krvi i poboljša šanse za preživljavanje.

Doktor takođe savetuje da se ne gubite vreme na kućne lekove i lečenje putem telefona ili društvenih mreža.

Alarmantna statistika

Srbija spada u zemlje sa veoma visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, a godišnje više od 50.000 ljudi u Srbiji umre od srčanih oboljenja.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs