Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je da je u drugoj nedelji avgusta registrovano 1.040 zaraženih korona virusom od nešto više od 3.000 testiranih.

- To je za 16,6 odsto manje testiranih, ali oko četiri puta više potvrđenih slučajeva nego u istoj nedelji 2023. godine - saopšteno je iz Instituta za Radio Slobodna Evorpa (RSE).

Većina obolelih ima blagu do srednje tešku kliničku sliku koja ne zahteva bolničko lečenje, već da se uspešno leči kod kuće uz mirovanje i terapiju.

- Jedino po čemu prepoznamo tj. sumnjamo na kovid, to je bol u mišićima, zglobovima, malaksalost i iscrpljenost. To je taj simptom koji ih razlikuje od drugih adenovirusa po kome posumnjamo da se radi o nekoj podvarijanti omikronvirusa - rekla je prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

1007-biserka-obradovic-licna-arhiva.jpg
Privatna Arhiva 
prim. dr Biserka Obradović, specijalista opste medicine. foto: Privatna Arhiva

Institut je saopštio i da je ove godine letnji talas COVID-19 u celoj Evropi počeo nekoliko nedelja ranije nego prošle, ali da za sada ima iste karakteristike.

U evropskim zemljama takođe raste broj zaraženih

U nekoliko zemalja evropskog regiona broj prijavljenih slučajeva korone raste, rečeno je za RSE krajem jula u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti saopštio je tada da su hospitalizacije zbog COVID-a 19, prijemi na intenzivnu negu i smrtnost i dalje niske u zemljama Evropske unije.

- Međutim, relativni porasti aktivnosti SARS-CoV-2 u poslednja dva meseca naglašavaju kontinuiranu potrebu za praćenjem uticaja virusa na nacionalnom i regionalnom nivou - napominju.

Od 2020. godine i početka pandemije korona virusa registrovano je 775 miliona zaraženih korona virusom, a sedam miliona ljudi je umrlo od posledica, pokazuju podaci SZO.

ne-nabavljajte-svasta--stockphotobuyexpressantigentestforcoronaviruscovidselfcheckathomelaboratorycardcoronarapid2053416536.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Mnoge zemlje smanjuju nadzor nad respiratornim bolestima

Svetska zdravstvena organizacija je u maju 2023. proglasila kraj pandemije COVID-a 19.

- Nakon početnih velikih pandemijskih talasa nakon pojavljivanja korona virusa, virus sada ima stalno prisustvo, sa periodičnim epidemijama nekoliko puta godišnje u većini populacija širom sveta - rekli su za RSE iz te organizacije.

Dodali su da na nedostatak potpune slike utiče to što mnoge zemlje u Evropi, uključujući Zapadni Balkan, smanjuju svoje aktivnosti nadzora nad respiratornim bolestima i izveštavanje tokom letnjih meseci.

Prenela: O.M.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa/Zdravlje.Kurir.rs)