Nobelova skupština u Karolinskom institutu dodelila je Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 2024 Viktoru Ambrosu i Geriju Ruvkunu za otkriće mikroRNK i njene uloge u post-transkripcionoj regulaciji gena

Ovogodišnja Nobelova nagrada odaje priznanje dvojici naučnika za njihovo otkriće fundamentalnog principa koji reguliše aktivnosti gena.

Informacije koje se čuvaju u našim hromozomima mogu se uporediti sa uputstvom za upotrebu svih ćelija u našem telu. Svaka ćelija sadrži iste hromozome, tako da svaka ćelija sadrži potpuno isti skup gena i potpuno isti skup instrukcija. Ipak, različite vrste ćelija, kao što su mišićne i nervne ćelije, imaju veoma različite karakteristike. Kako nastaju ove razlike? Odgovor leži u regulaciji gena, koja omogućava svakoj ćeliji da odabere samo relevantna uputstva. Ovo osigurava da je samo tačan skup gena aktivan u svakom tipu ćelije.

Viktora Ambrosa i Garija Ruvkuna zanimalo je kako se razvijaju različite vrste ćelija. Otkrili su mikroRNK, novu klasu sićušnih RNK molekula koji igraju ključnu ulogu u regulaciji gena. Njihovo revolucionarno otkriće otkrilo je potpuno novi princip regulacije gena za koji se pokazalo da je od suštinskog značaja za višećelijske organizme, uključujući ljude. Sada je poznato da ljudski genom kodira više od hiljadu mikroRNK. Njihovo iznenađujuće otkriće otkrilo je potpuno novu dimenziju regulacije gena. Pokazalo se da su mikroRNA fundamentalno važne za razvoj i funkcionisanje organizama.

Prenela: O.M.

Izvor: nobelprize.org/Zdravlje.Kurir.rs