GOJAZNI TINEJDŽERI SU U VEĆEM RIZIKU DA DOBIJU HRONIČNU BOLEST BUBREGA: Zbog viška kilograma na udaru i kardiovaskularni sistem
Foto: Shutterstock

Najnovija studija

GOJAZNI TINEJDŽERI SU U VEĆEM RIZIKU DA DOBIJU HRONIČNU BOLEST BUBREGA: Zbog viška kilograma na udaru i kardiovaskularni sistem

Zdravlje dece -

Održavanje zdrave težine tokom tinejdžerskih dana je važno za dugoročno zdravlje, nalazi su najnovije studije koja je povezala gojaznost u adolescenciji za rizikom od pojave hronične bolesti bubrega pre 30. godine starosti.

Hronična bolest bubrega je stanje gde dolazi do oštećenja bubrega i njihovog oslabljenog funkcionisanja. Od ove bolesti, koja može biti smrtonosna ako se ne leči, boluje svaka 10 odrasla osoba na svetu. Smrtnost povezana sa bolestima bubrega nastavlja da raste iz godine u godinu i predviđa se da će do 2040. godine biti peti vodeći uzrok smrti u svetu.

Gojaznost kod dece je ozbiljan svetski problem, koji nije zaobišao ni Srbiju, jer je prema podacima Udruženja za za prevenciju i borbu protiv gojaznosti svako treće dete u Srbiji je gojazno.

Tinejdžer se smatra gojaznim kada je indeks njegove telesne mase jednak ili veći od 95 odsto BMI (mera telesne masti na osnovu visine i težine) određenog za njihov uzrast i pol.

Bubrezi
foto: Promo

U najnovijoj studiji, istraživači sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i Medicinskog centra Šiba Tel Hašomer istakli su važnost održavanja niskog BMI adolescenata kako bi se upravljalo rizikom od hronične bolesti bubrega. Tim je primetio da je rizik od bolesti bubrega visok čak i kod onih naizgled zdravih tinejdžera čiji je BMI na gornjoj granici normalnih vrednosti.

Studija je zasnovana na podacima od 593.660 izraelskih adolescenata starosti između 16 i 20 godina, prikupljenih tokom lekarskih pregleda za obaveznu vojnu službu ove zemlje.

Analiza podataka je pokazala da se rizik od razvoja hronične bubrežne bolesti najviše povećava kod muškaraca i žena koji su tokom adolescencije patili od teške gojaznosti, a zatim kod onih sa blagom gojaznosti, ali i kod onih čiji je BMI na gornjoj granici normalnih vrednosti. Od ukupnog broja učesnika, 1.963 ispitanika (0,3%) razvilo je ranu hroničnu bolest bubrega posle prosečno 13,4 godina.

- Teška gojaznost predstavlja najveći rizik, ali čak i blaga gojaznost i prekomerna težina značajno doprinose povećanom riziku od hronične bolesti bubrega i za muškarce i za žene. Rezultati naše studije ukazuju da je moguće sprečiti mogućnost pojavljivanja ne samo hronične bolesti bubrega već i povezanih kardiovaskularnih oboljenja – zaključili su istraživači.

Izvor: Medical Daily/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track