Deca koja piju energetska pića podložnija su mentalnim poremećajima: Od hiperaktivnosti do depresije i suicidalnih misli
Foto: Shutterstock

nova studija

Deca koja piju energetska pića podložnija su mentalnim poremećajima: Od hiperaktivnosti do depresije i suicidalnih misli

Zdravlje dece -

Prema novom istraživanju, energetska pića mogu predstavljati rizik za mlade mozgove..Pića sa visokim sadržajem kofeina povezana sa ADHD-om, anksioznošću, depresijom i drugim uticajima kod dece i tinejdžera.

Prema istraživanju sa Univerziteta Njukasl i Tisajd, energetska pića mogu da imaju negativan uticaj na dečji mozak jer njihova upotreba povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), depresiju, anksioznost i suicidne misli.

Konzumiranje energetskih napitaka ima za cilj povećanje energije uz kofein i druge stimulanse.

Studijom obuhvaćemo više od 1,2 miliona dece iz 21 zemlje

U studiji objavljenoj u časopisu „Public Health“, naučnici su uzeli u obzir podatke iz 57 studija koje su obuhvatile 1,2 miliona dece i mladih iz više od 21 zemlje koji su konzumirali energetska pića.

Britanski naučnici su sproveli ovu studiju kao nastavak inicijalnog istraživanja iz 2016. godine i otkrili još više negativnih posledica po mentalno i fizičko zdravlje dece izazvanih konzumiranjem energetskih napitaka, rekla je glavna autorka studije, profesorka Amelia Lejk sa Univerziteta Tisajd.

- Ponovili smo istraživanje samo da bismo pronašli veći, očigledan, dokaz koji ukazuje na to da je konzumiranje ovih pića povezano sa negativnim zdravstvenim ishodima - dodala je ona.

Upotreba ovih napitaka povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), depresiju, anksioznost i suicidne misli
Upotreba ovih napitaka povećava rizik od mentalnih problema, uključujući poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD), depresiju, anksioznost i suicidne mislifoto: Shutterstock

Sadržaj kofeina u energetskim napicima od 50 mg do 505 mg

Na osnovu ovih nalaza, istraživači i druge britanske zdravstvene organizacije pozvale su vladu da zabrani prodaju energetskih napitaka deci mlađoj od 16 godina.

Sadržaj kofeina u energetskim napicima kreće se od 50 mg do 505 mg po jednom piću.

- Ovi dokazi ukazuju na to da energetskim pićima nije mesto u ishrani dece i mladih - zaključila je Lejk.

Prenela: O.M.

(izvor: foxnews.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track