Edukacija za roditelje: „Njam - njam festival, od dojenja, preko prvih kašica do zdravih obroka“
Foto: Shutterstock

ishrana dece

Edukacija za roditelje: „Njam - njam festival, od dojenja, preko prvih kašica do zdravih obroka“

Zdravlje dece -

Jedanaestog aprila, Dečijem kulturnom centru i putem online platforme, roditelje očekuje besplatna radionica o ishrani dece - "Njam - njam festival, od dojenja, preko prvih kašica do zdravih obroka." Biće obrađene različite teme o kojima će govoriti ginekolog, neonatolog, psihijatar i patronažna sestra u okviru Zdravstvenog panela.

Kada je pre osam godina pokrenuta ideja besplatne edukacije za trudnice fokus je bio na dojenju. U tom trenutku svega 13 odsto majki nakon bebinog navršenog četvrtog meseca života dojilo je svoje mališane.

Danas je statistika mnogo bolja, taj procenat iznosi čak preko 40%. U međuvremenu, Dečji sajt je edukovao više od 10.500 trudnica i mama iz cele Srbije. Od 2020. godine festival dojenja je započeo i svoje online emitovanje, te se poslednje dve godine paralelno odvija uživo i onlajn.

Tako će biti i 11.aprila, samo što dobija novo ruho, postaje "Njam - njam festival, od dojenja, preko prvih kašica do zdravih obroka." Ovaj put ne obraća se samo trudnicama već i roditeljima dece jaslenog uzrasta.

Zdrava ishrana je važna za razvoj svakog deteta i to svaki roditelj zna. Ona počinje još dok je beba u maminom stomaku, nastavlja se dojenjem, a potom i pripremom zdravih kašica pa sve do kompletnih obroka.

Zato će na ovom festivalu biti obrađujene sve ove teme a na sva pitanja posetilaca odgovaraće: ginekolog, neonatolog, psihijatar i patronažna sestra u okviru Zdravstvenog panela.

U Panelu o ishrani, alergenima u okviru nje i uticaju hrane na razvoj govora, odgovore daju savetnik u ishrani, nutricionista i logoped.

Svi oni, zajedno sa sertifikovanom savetnicom za dojenje 11.aprila izdvojiće svoje vreme, a dodatno druženje biće upotpunjujeno kutkom za pripremu zdravih obroka. Za sve mališane, koji budu prisutni sa roditeljima u Dečijem kulturnom centru, obezbeđen je i prostor za kreativnu igru.

kašice za bebe, hrana za bebe, kašice, ishrana beba
foto: Shutterstock

A za sve trudnice i mame, koje uživo u Dečijem kulturnom centru budu pratile program obezbeđeni i pokloni.

Pored spremanja obroka uživo, zabavni deo biće oboigaćen i „Kvizom znanja“ u okviru kojeg će učesnice biti dodatno darivanje.

Ovaj festival odlučio je da podrži i žene preduzetničkog duha. Zato sve one žene preduzetnice, koje su u poslednje tri godine krenule u proizvodnju ili pružanje usluga za bebe, decu, mame i trudnice, da se prijave za besplatno učešće u izložbenom delu festivala. U nekoliko rečenica nam predstavite sebe i ono što radite, kako biste nas ubedile da odaberemo baš vas. Broj mesta je ograničen te su prijave obavezne putem emaila.

I edukacije i zabave biće dovoljno u šest sati programa. Svi koji dolaze uživo u DKC, mogu se prijaviti OVDE

U isto vreme, da bi edukacija bila kvalitetna, limitiran je i broj učesnika koji će nas pratiti onlajn. Link za učesnike iz cele Srbije OVDE

Vreme: Četvrtak 11. april 2024. 13-19h

Mesto: Dečiji kulturni centar, Takovska 8, Bgd i ONLAJN putem Youtube kanala Dečjisajt

Ciljna grupa: trudnice i roditelji dece jaslenog uzrasta

Program festivala

Dojenje 13-16h

  • Predavanje vršnjačke savetnice za dojenje Milene Popević
  • Zdravstveni panel
  • Panelisti: ginekolog-akušer, neonatolog, psihijatar i patronažna sestra

Nemlečna ishrana 16-17h

  • Kutak - Stvaramo zdrave navike i spremamo zdrave kašice

Zdravi obroci 17-19h

  • Panel: Ishrana i njen uticaj na razvoj govora. Alergeni u hrani.
  • Panelisti: nutricionista, logoped, savetnik za ishranu,
  • Izdvojen kutak za spremanje zdrave hrane sa savetnikom za ishranu

Nagradni kviz i podela poklona 18:40-19h

Prenela: O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track