Obroci ispred ekrana uvećavaju rizik od gojaznosti: Tinejdžeri na internetu provode 2 do 4 sata dnevno
Foto: Shutterstock

oprezno

Obroci ispred ekrana uvećavaju rizik od gojaznosti: Tinejdžeri na internetu provode 2 do 4 sata dnevno

Zdravlje dece -

Deca koja jedu ispred TV-a ili telefona imaju veću verovatnoću da budu gojazna, pokazalo je istraživanje. Stručnjaci navode da ekrani odvraćaju decu od osećaja sitosti pa na kraju jedu više.

Univerzitet Minjo u Portugalu ispitao je 735 mladih učenika i otkrio da boravak ispred ekrana za vreme obroka povećava šansu za veći obim struka za 15 odsto.

Brojke u Velikoj Britaniji pokazuju da 91 odsto dece sada poseduje pametni telefon do 11. godine, a deca i tinejdžeri provode dva do četiri sata na internetu dnevno. Mlađi od 16 godina gledaju televiziju u proseku oko pet sati nedeljno.

Osmogodišnjak obično provodi dva sata i 45 minuta na mreži svakog dana. Ovo vreme se povećava na više od četiri sata dnevno do polaska u srednju školu, prenosi Dejl Mejl.

Kada deca jedu i gledaju nešto na TV-u ili mobilnom telefonu ne shvataju kada su sita
Kada deca jedu i gledaju nešto na TV-u ili mobilnom telefonu ne shvataju kada su sitafoto: Shutterstock

Skoro 40 odsto dece ima prekomernu težinu ili gojaznost do završetka osnovne škole.

- Sada smo svi izgleda toliko zauzeti da nemamo vremena da sednemo zajedno za porodični obrok. Kada deca jedu i gledaju nešto na TV-u ili mobilnom telefonu, ne razumeju kada treba da prestanu da jedu ili kada su sita. Oni nastavljaju da jedu i jedu samo zato što ih ometaju ekrani. Ovo je loše za društvo i opasno za decu jer dovodi do prekomerne težine ili gojaznosti - kaže dr Ana Duarte, autorka studije sa Univerziteta Minjo u Portugalu.

Previše vremena ispred ekrana takođe je povezano i sa drugim zdravstvenim problemima, uključujući povišen krvni pritisak, dijabetes i loš san.

Prenela: O.M.

Izvor: The Sun/Daily Mail/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track