Otkriveno koliko je sati sna dnevno potrebno da bi mozak bio zdraviji: Ne valja ni premalo ni previše
Foto: Profimedia

SAVET

Otkriveno koliko je sati sna dnevno potrebno da bi mozak bio zdraviji: Ne valja ni premalo ni previše

Zdravlje -

Najnovije studije pokazuju da previše ili premalo sna može uzrokovati velike zdravstvene rizike za mozak kako starimo.

Dobar san je važan ne samo da biste se osećali dobro tokom dana, već i zbog raznih prednosti za mentalno i fizičko zdravlje. Kvalitetan san može održavati krvni pritisak regulisanim, pomoći u kognitivnim funkcijama, pa čak i smanjiti rizik od raka, piše Real Simple.

Ali mnogi od nas ne dobijaju san koji nam je potreban svake noći zahvaljujući prestimulativnom plavom svetlu sa naših telefona (i drugih uređaja). Previše ili konzumiranje kofeina neposredno pre spavanja može da izazove nelagodnost i napetost, što takođe otežava da zaspimo.

Mnogo je krivaca za nedovoljno spavanje, ali održavanje doslednog rasporeda može pomoći nama odraslima da dobijemo preporučenih sedam do devet sati sna svake noći.

Nova otkrića sada pokazuju koliko je dobar san zaista važan, sugerišući da previše ili premalo sna može negativno uticati na zdravlje našeg mozga čak i više nego što smo mislili.

Nedavna studija istraživača sa Jejlske škole medicine objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce posmatrala je navike spavanja oko 40.000 odraslih da bi bolje razumela kako one utiču na zdravlje njihovog mozga. Prikupljeno je devet godina podataka, koji su uključivali koliko je svaka osoba spavala po noći i da li je spavala ili ne tokom dana. Urađena je i magnetna rezonanca njihovog mozga.

Rezultati su otkrili da loš san (manje od sedam ili više od devet sati po noći) dovodi do većeg rizika od moždanog udara i demencije u budućnosti. Zanimljivo je da se ishod nije promenio čak ni kada se uzmu u obzir pušenje ili hipertenzija, za koje se takođe zna da utiču na mozak.

Svi uključeni učesnici bili su srednjih godina, a nalazi su pokazali da je ovo ključna tačka u životu osobe za pozitivne promene u navikama spavanja kako bi naš mozak bio zdrav sada i u budućnosti.

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

Saveti

Optimalna količina sna svake noći počinje dobrom rutinom spavanja. Jedite dobro pre nego što planirate da zaspite - obično dva do tri sata pre - i preskočite piće sa kofeinom kasnije uveče. Ako više volite lepo, toplo piće neposredno pre spavanja, držite se biljnog čaja bez kofeina.

Takođe je važno da ekrane držite podalje, uključujući telefon, tablet, pa čak i TV. Vreme za spavanje je dobro vreme za isključivanje. Čitanje knjige pre spavanja može vam pomoći da se više opustite i brže zaspite, posebno u poređenju sa gledanjem u telefon.

tuširanje, kupanje, kada, kupka, žena
foto: Profimedia

Ako ste zabrinuti zbog dana (ili sutra), topla kupka može vam pomoći da se opustite, dok slušate umirujuću muziku ili meditirate. Imajte na umu da vaše jutarnje i dnevne navike takođe dolaze u obzir. Neustajanje u isto vreme svakog dana, dugo dremanje i ispijanje previše alkohola, takođe mogu uticati na kvalitet vašeg sna.

Izvor: Real Simple/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track