5 stvari koje pedijatri ne rade kad su im deca bolesna: Protiv kašlja samo med
Foto: Shutterstock

doktorka sa hrvarda

5 stvari koje pedijatri ne rade kad su im deca bolesna: Protiv kašlja samo med

Zdravlje dece -

Američka pedijatrica dr Keli Fradin podelila je pet stvari koje roditelji ne bi trebalo da rade kada im je dete bolesno, a ni sama ih ne praktikuje.

Pedijatrica je rekla da razume koliko je teško brinuti se o bolesnom detetu i da roditelji često osećaju mešavinu emocija: strah, ljubav, zbunjenost, zabrinutost i tugu.

- Kada je vaše dete bolesno, poslednja stvar koja vam treba jeste da budete preplavljeni oprečnim informacijama ili savetima koje niste tražili. Samo želite da mu bude bolje - kaže dr Fradin i ističe da ne praktikuje sledećih pet stvari kada su njena deca u pitanju.

san pomaže oporavak
san pomaže oporavakfoto: Shutterstock

Ne budim ih da popiju lek ako su zaspali sa temperaturom

San je važan za lečenje, oporavak i rast i kad vaše dete kašlje ili mu je začepljen nos teško mu je da zaspi.

- Iako može da deluje zastrašujuće da ga pustite s visokom temperaturom, ukoliko se oseća udobno i odmara, to nije hitna situacija koja zahteva trenutno lečenje. Ako mu omogućite da se odmara, moguće je da će njegov imuni sistem biti bolje pripremljen za borbu protiv virusa - kaže ona.

od toplomera je važnije stanje deteta
od toplomera je važnije stanje detetafoto: Shutterstock

Obaram temperaturu ako deca izgledaju loše

Ukoliko vaše dete ima temperaturu i diše ubrzano ili otežano, pije manje tečnosti ili ima problema da miruje, ne bih oklevala da dam korisne, bezbedne i efikasne lekove za obaranje temperature, primećuje ona.

- Međutim, ako uzimate ove lekove tri ili četiri puta dnevno duže od tri dana, verovatno je vreme da posetite lekara - smatra doktorka.

Nikada slepo ne pratim toplomer

Toplomer nije najprecizniji instrument, tvrdi Fradin.

- Primila sam mnogo paničnih telefonskih poziva od roditelja koji su očitali visoku temeperaturu i uvek sam im savetovala da prvo pogledaju svoje dete pre nego što počnu da paničite. Ako normalno diše i dobro je hidrirano, verovatno nije u pitanju hitan slučaj. Međutim, ako izgleda veoma bolesno, a vaš toplomer kaže da nema temperaturu, možda mu ipak treba medicinska pomoć - kaže ona.

pazite na predoziranje
pazite na predoziranjefoto: Profmedia

Nikada ne merim sirupe kašičicama

Skoro 700.000 dece suočava se sa greškama prilikom uzimanja lekova svake godine. Mala deca su u najvećem riziku jer često imaju više staratelja koji možda ne proveravaju ko im je šta i kada dao, uprkos trudu.

- Da bih bila sigurna, uvek dajem informacije o doziranju u mililitrima da bih poboljšala tačnost i sprečila greške - objašnjava dr Fradin.

protiv kašlja je dovoljan med
protiv kašlja je dovoljan medfoto: Shutterstock

Za ublažavanje kašlja dajem samo med

Lekovi protiv kašlja mogu na naprave više štete nego koristi i ne preporučuje ih Američka akademija za pedijatriju. Sirupi za kašalj sa mnogo lekova u jednom proizvodu mogu da povećaju rizik od predoziranja.

- Za decu stariju od godinu dana koristim samo med ili sirup protiv kašlja sa medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da ovi lekovi deluju jednako dobro kao i drugi, ali uz manji rizik - navela je ona.

Pripremila: N.L.

Izvor: Cnbc.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track