Kako da napravite med od maslačka? Odličan je „čistač“ organizma od toksina
Foto: Profimedia

Savet

Kako da napravite med od maslačka? Odličan je „čistač“ organizma od toksina

Zdravlje iz Prirode -

Ukoliko ovih dana boravite negde u prirodi, obavezno ponesite korpu i sakupite maslačak. Upravo sada, maslačak ima najveću snagu i snabdeće vaše telo svim što mu je potrebno.

Maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja…Lekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalijuma. Listovi su puni vitamina C i gvožđa.

U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, med, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i lekovita salata.

Cvetovi maslačka se beru po sunčanom vremenu kada su potpuno razvijeni. S druge strane, možete sakupljati listove nakon ili pre cvetanja. Koren se bere tek u jesen, kada počinje da se suši rozeta lišća (septembar, oktobar), ili u rano proleće (mart).

Kako da napravite med od maslačka?

Potrebno je

  • 200 cvetova maslačka
  • 1,5 litara vode
  • 1,5 kg šećera
  • sok od dva limuna

Priprema

Uklonite nečistoće sa cvetova maslačka, operite ih i ocedite. Zatim ih prebacite u veliku staklenu posudu, prelijte kuvanom ohlađenom vodom i ostavite da odstoji jedan dan. Zatim procedite i sipajte ovu smesu u lonac. Dodajte šećer i limunov sok. Kuvajte polako na laganoj vatri dok se sirup ne zgusne. Na kraju, gotov med sipajte u tegle i zatvorite. Čuvajte u frižideru, gde će trajati do šest meseci.

maslačak
foto: Profimedia

Lekovita svojstva

Domaći med od maslačka smatra se i prirodnim lekom protiv kašlja u slučaju prehlade, jer umiruje suv, intenzivan kašalj. Odličan je „čistač“ organizma od toksina, a posebno pluća od nikotina.

Takođe, maslačak ima lekovito dejstvo na jetru, pomaže u regeneraciji, čisti je i opskrbljuje potrebnim vitaminima i mineralima, a med se može koristiti i kao zaslađivač, poboljšava varenje i ubrzava metabolizam.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track