5 navika za bolje zdravlje jetre: Nek vam dan počne uz čaj od čička
Foto: Shutterstock

stručnjaci savetuju

5 navika za bolje zdravlje jetre: Nek vam dan počne uz čaj od čička

Zdravlje -

Jetra je važan organ koji ima preko 500 vitalnih funkcija. Odgovoran je za metaboličke procese u telu i štiti nas od toksina u hrani, a takođe učestvuje u važnim procesima. On prvenstveno odvaja toksine iz hrane, nakon čega se eliminišu iz organizma preko bubrega i creva. Jetra je važna u regulaciji šećera u krvi, ali i u sintezi većine proteina.

Masna i nezdrava hrana oštećuje jetru, ali treba imati na umu da se jetra zapravo sama čisti. Danas smo često izloženi toksinima koji se akumuliraju godinama i ponekad nanose štetu i istiskuju vitalne hranljive materije. Ako opteretite jetru, može se suočiti sa očiglednim znacima koji ukazuju da ne radi dobro.

Prema navodima stručnjaka iz klinike Mejo, jedan od najčešćih znakova problema sa jetrom:

 • žuta boja kože i beonjače
 • žutilo kože može biti teže uočiti na crnoj ili smeđoj koži
 • bol u stomaku i otok
 • otok u nogama i gležnjevima
 • svraba kože
 • tamni urin
 • bleda stolica
 • stalni umor
 • mučnina ili povraćanje
 • gubitak apetita
 • lako stvaranje modrica

Međutim, ovi simptomi mogu biti odraz drugih zdravstvenih problema, pa treba pratiti promene i konsultovati lekara.

Naravno, najbolje je sprečiti ove tegobe i voditi računa o zdravlju jetre. A na koji način to možemo učiniti objašnjava nutricionista Lusi Miler.

Seckanje, Povrće
foto: Shutterstock

Jedite više biljne hrane

Zato uključite puno celovitih namirnica u svoju ishranu, hranu koja je što je moguće manje obrađena. Biljke su pune antioksidanasa i fitonutrijenata, koji pomažu u smanjenju upale i podržavaju zdravlje jetre.

- Hrana je najvažniji način da se zaštitimo od toksina. Vitamini i minerali drže toksine van i istovremeno pomažu jetri da ih eliminiše. Povrće poput brokolija, kelja, karfiola i prokulica je posebno efikasno - objašnjava MIler.

Ne zaboravite na unos vlakana

Hrana bogata vlaknima, poput pasulja, artičoke, komorača i čička, pomaže otpadu da se brzo kreće kroz debelo crevo, tako da se toksini ne resorbuju.

- Creva takođe moraju da rade efikasno da bi proces detoksikacije dobro funkcionisao. Proteini i esencijalne masne kiseline takođe poboljšavaju proces detoksikacije i imaju snažan antiinflamatorni efekat na jetru - kaže nutricionista.

Birajte organske proizvode kad god je moguće

Da biste smanjili količinu toksina kojima je vaše telo redovno izloženo, pokušajte da jedete više organske hrane.

- Organski proizvodi će pomoći da se smanji količina hemikalija, pesticida, antibiotika, sintetičkih hormona i toksina kojima smo izloženi - kaže Miler.

čaj od čička, biljni čaj, čaj, čaj za jetru
foto: Shutterstock

Pijte čaj od čička

Osim što treba unositi puno vode, stručnjak za kožu Jasmina Vico je veliki zagovornik ispijanja čaja od čička. Otkrila je baš ovaj čaj pila Margot Robie dok je snimala film "Barbie", a prema njenom savetu.

- Ovaj čaj ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva i štiti jetru od toksina. Takođe je odličan u povećanju glutationa u telu, što je ključno za sjaj kože.

Ona takođe ocenjuje da jabukovo sirće pomaže u opštem zdravlju jetre i predlaže početak dana kurkumom i limunom u toploj vodi kako bi se smanjila upala.

Izbegavajte hranu koja izaziva upale u organizmu

Nutricionista Milen predlaže da izbacite ili smanjite alkohol, šećer i veštačke zaslađivače.

- Kada bih vodila klijenta kroz program detoksikacije, takođe bih izbacila i visokoprerađenu hranu, gluten, mlečne proizvode, jaja i soju, jer mogu biti proinflamatorni za organizam. Međutim, važno je napomenuti da bi to bilo samo za vreme trajanja detoksikacije, a ne zauvek - rekla je Miler.

Prenela: O.M.

(izvor: glamour.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track