3 NAČINA DA UBRZATE METABOLIZAM POSLE 40. GODINE: Zaboravite na skupe metode a OVU NAVIKU IZBEGAVAJTE
Foto: Shutterstock

KORISNI SAVETI

3 NAČINA DA UBRZATE METABOLIZAM POSLE 40. GODINE: Zaboravite na skupe metode a OVU NAVIKU IZBEGAVAJTE

Zdravlje -

Mnogi tvrde da se spor tj. brz metabolizam nasleđuju, a svakako da se nakon 40. godine on dodatno usporava. Spor metabolizam jedan je od prvih razloga koji otežavaju mršavljenje. Iako postoji dosta načina da se metabolizam ubrza, od kojih mnogi dosta koštaju, ipak možemo i sami uraditi nešto po tom pitanju.

Kako naša tela stare, prestaju da rade efikasno kao ranije. Oko 40. godine, naša mišićna masa počinje prirodno da opada, a odnos telesne masti i mišića raste.

Pošto mišićna masa pomaže u određivanju brzine metabolizma u telu, ovo smanjenje mišića znači da naša tela počinju da sagorevaju manje kalorija u mirovanju, smanjujući našu stopu metabolizma.

Metabolizam je termin koji se koristi za hemijske reakcije u našim telima koje nas održavaju u životu.

Metabolizam obezbeđuje energiju potrebnu za osnovne funkcije kao što su disanje i varenje. Naš metabolizam je sila unutar našeg tela koja misteriozno odlučuje da li će hranu koju jedemo pretvoriti u nalet energije ili u višak kilograma na vagi, piše portal Science Alert.

Kada govorimo o metabolizmu u kontekstu naše težine, mi zapravo opisujemo naš bazalni metabolizam – broj kalorija koje telo sagoreva u mirovanju, određen koliko mišića i masti imamo.

Redovna fizička aktivnost će povećati mišićnu masu i ubrzati metabolizam
Redovna fizička aktivnost će povećati mišićnu masu i ubrzati metabolizamfoto: Shutterstock

Mnogi faktori mogu uticati na vaš metabolizam, uključujući pol, starost, težinu i način života. Prirodno se usporava kako starimo i postaje nefunkcionalan nakon dijete.

Ovo su 3 načina na koja možemo da ubrzamo metabolizam i jedna stvar koju bi trebalo izbegavati.

Vežbajte dnevno najmanje 30 minuta

Redovna fizička aktivnost će povećati mišićnu masu i ubrzati metabolizam. Povećanje mišićne mase povećava bazalni metabolizam, što znači da ćete sagoreti više kalorija u mirovanju.

To možete postići tako što ćete u svoju dnevnu rutinu uključiti 30 minuta fizičke aktivnosti, dopunjene sa dva dana teretane ili rada na snazi svake nedelje.

Takođe je važno praktikovati različite stvari, jer svakodnevno praćenje iste rutine može brzo dovesti do dosade i izbegavanja vežbanja.

nezdrave namirnice, zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Obratite pažnju na ono što jedete

Razmislite o vrsti hrane koju jedete jer će vaš način ishrane uticati na količinu energije koju vaše telo troši na varenje, apsorpciju i metabolizam hrane. Ovaj proces se naziva termogeneza izazvana ishranom, ili termički efekat hrane, i iznosi oko 10 odsto naše dnevne potrošnje energije.

Istraživanja pokazuju da je termički efekat hrane najveći za hranu bogatu proteinima, jer naša tela treba da koriste više energije za razgradnju i varenje proteina. Konzumiranje hrane bogate proteinima će povećati vašu stopu metabolizma za oko 15 odsto. Nasuprot tome, ugljeni hidrati će ga povećati za 10 odsto, a masti za manje od 5 odsto.

Ali to ne znači da treba da pređete na ishranu koja sadrži samo proteine da biste ubrzali metabolizam. Umesto toga, obroci treba da sadrže povrće i izvor proteina, izbalansiran sa integralnim ugljenim hidratima i dobrim mastima kako bi se podržalo optimalno zdravlje, prevencija bolesti i gubitak težine.

San
foto: Shutterstock

Spavajte najmanje 7 sati tokom noći

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da nedostatak sna može značajno uticati na vaš metabolizam.

Nedostatak sna remeti energetski balans tela. Ovo uzrokuje da naši hormoni koji pojačavaju osećaj gladi i izazivaju veću želju za hranom.

Ako želite da ubrzate svoj metabolizam, postavite sebi cilj da spavate sedam sati neprekidno svake noći.

Jednostavan način da se to postigne je izbegavanje ekrana najmanje jedan sat pre spavanja. Boravak ispred ekrana smanjuje proizvodnju melatonina u mozgu, govoreći nam da je dan umesto noći.

Ne trošite novac na dijetetske pilule i suplemente

Hiljade proizvoda obećavaju da će aktivirati vaš metabolizam i ubrzati gubitak težine. Iako neki mogu imati sastojke koji će ubrzati vaš metabolizam odmah nakon što ih uzmete, kao što su kofein i kapsaicin (komponenta koja čiliju daje toplotu), istraživanja potvrđuju da je efekat privremen tj. da ne podržavaju dugotrajan gubitak težine.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/sciencealert.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track