Šta kada beba ima osip od pelena? Pomažu luftiranje i ova pasta
Foto: Shutterstock

saveti pedijatara

Šta kada beba ima osip od pelena? Pomažu luftiranje i ova pasta

Zdravlje dece -

Ma koliko roditelji vodili računa, većina beba ponekad dobije osip od pelena po guzi. Koža je rumena, vruća i osetljiva na dodir, javlja se nekoliko crvenih tačkica. A ponekad osetljivi crveni pečati mogu da se rašire do bebinog stomačića i butina.

Iako osip može da izazove mnogo faktora, najčešći "krivci", kako navode pedijatri, su topla i vlažna sredina ispod pelena i nepravilna nega guze. Najbolji tretman za osip od pelena je ostaviti bebu – bez pelena. To je lako u dvorištu ili na kuhinjskom podu koji se lako pere, a u ostalim slučajevima menjajte pelenu što je češće moguće.

Mnogo toga što se obično naziva osipom od pelena je ustvari opekotina od amonijaka koji se proizvodi kada urin dođe u kontakt sa bakterijema iz stolice. I same stolice su takođe iritansi. Kada uklanjate tragove stolice sa bebine guze, radite to što je moguće nežnije. Napunite flašicu za prskanje toplom vodom i dodajte nekoliko kapi ulja za bebe, poprskajte ovom mešavinom bebinu guzu, a zatim je nežno obrišite čistom, mekanom krpom.

Ako upotrebljavate vlažne maramice za brisanje, potražite one na kojima je naznačeno “za osetljivu kožu” i koje ne sarže alkohol ili mirise.

Kada uklanjate tragove stolice sa bebine guze, radite to što je moguće nežnije
Kada uklanjate tragove stolice sa bebine guze, radite to što je moguće nežnijefoto: Shutterstock

U slučaju da brisanje deluje suviše bolno, isperite bebinu guzu u lavoru sa mlakom vodom ili u bebinoj kadi i osušite je tapkanjem mekom krpom od muslina. Izbegavajte da koristite sapun, jer on iritira kožu. Pri pranju, posebno obratite pažnju ne pregibe, neophodno je i njih lepo i nežno oprati.

Vazdušno kupanje

Kada je pelena skinuta, a vaša beba čista, pružite joj vazdušno kupanje tokom 15-30 minuta ostavljajući predeo koji je inače pod pelenom izložen vazduhu. Sve dok je beba srećna, može da ostane grudima nadole, na peškiru položenom preko vodootporne prostirke. Izlaganje bebine kože vazduhu je prirodni način lečenja.

Prava zaštita

Upotrebljavajte kremu/pastu napravljenu sa cink-oksidom, koji ima blaga antiseptička svojstva i obezbeđuje zaštitni sloj između kože vaše bebe i vlage koja je iritira. Neka vam ova pasta koja umiruje crvenilo i sprečava nastanak novih iritacija bude prvi izbor, a možete probati i one na bazi nevena, propolisa, kantariona, hajdučke trave, kamilice, aloa vere ili gaveza.

osim cinkove paste, potražite kreme na bazi bazi nevena, propolisa, kantariona
osim cinkove paste, potražite kreme na bazi bazi nevena, propolisa, kantarionafoto: Shutterstock

Kada je osip svetlocrven, ima nepravilnu ivicu i sićušne tamnocrvene tačkice oko ivica, posetite lekara koji će vam verovano prepisati antigljivičnu kremu, možda sa blagim steroidom kako bi se smanjilo zapaljenje. Vodite računa da kreme sa kortikosteroidima koristite jedino ako vam je padijatar tako preporučio.

Sedenje u kadi

Kupanje takođe može da ublaži ovu tegobu vaše bebe. Nekoliko puta na dan naspite u kadu nekoliko centimetara tople vode i pustite svoje dete da sedi u njoj 5-10 minuta i igra se s igračkama, a da i vi, naravno, budete tu. Ako vaša beba još ne može da sedi, uđite i vi u kadu – mame i tate su najbolji naslon pri kupanju beba postavljen po meri.

Nemojte dodavati penu za kupanje niti bilo šta drugo vodi za kupanje. Ovi preparati mogu da sadrže supstance koje će dodatno iritirati bolnu guzu bebe.

Pelene stavljajte komotnije, naročito tokom noći
Pelene stavljajte komotnije, naročito tokom noćifoto: Shutterstock

Moć prevencije

Ukoliko koristete pelene za jednokratnu upotrebu, kupite ultraupijajući tip. One apsorbuju veće količine urina i zadržavaju ga u sredini pelene napunjenoj gelom – daleko od kože. Trebalo bi da i dalje menjate pelene istom učestalošću – čim primetite da je pelena prljava, i do 10 puta na dan sve dok je osip jak.

Pelene stavljajte komotnije nego što se može videti na televizijskim reklamama, tako da ne budu previše zategnute uz telo, već da budu labavije, naročito tokom noći. Time se obezbeđuje bolja cirkulacija vazduha.

Mame, ali i bake i deke, vole “živopisan” bebeći miris pudera za bebe. Ali, neki puderi za bebe sadrže aditive koji će, u stvari, pre izazvati osip nego što će ga sprečiti. Ako želite da upotrebljavate puder, koristite kukuruzno brašno koje nema nikakvih iritantnih aditiva.

Kada potražiti pedijatra?

  • Osip ne prolazi ili se pogoršava posle 2-3 dana vašeg tretmana
  • U predelu osipa si prisutni manji i veći plikovi, ispunjeni bistrim ili gnojnim sadržajem
  • Vaša beba je na antibiotskoj terapiji, a osip je svetlo crvene boje sa jarko crvenim mrljama (tačkama) na ivicama (moguća je gljivična infekcija)
  • Vaša beba ima povišenu telesnu temperaturu i osip
  • Ukoliko je osip jako bolan (moguće je stanje kože koje se zove celulitis)

Pipremila: N.L.

Izvor: Knjiga 1.001 kućni lek/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track