Fimoza se brzo i lako leči, u protivnom stvara ozbiljne komplikacije: Urolog savetuje kako da ih izbegnete
Foto: Shutterstock, Kurir Televizija

prof. dr Aleksandar Milošević

Fimoza se brzo i lako leči, u protivnom stvara ozbiljne komplikacije: Urolog savetuje kako da ih izbegnete

Zdravlje dece -

Fimoza predstavlja nemogućnost prevlačenja kožice prepucijuma preko glansa (glave) penisa. U osnovi, ovo je suženje spoljašnjeg otvora koji ova struktura formira.

Neki oblik fimoze muči oko 25 odsto ljudi, a problem može da bude rezultat infekcije, urođene anomalije ili dijabetesa, kaže urolog prof. dr sc. Aleksandar Milošević.

- Suženje kožice, koja ne može da se prevuče preko glansa, povratno pravi infekcije, ometa normalne polne odnose i generalno celokupni život. Jedno od rešenja je cirkumcizija (korekcija prepucijuma ili potpuno obrezivanje) i postoje dva razloga zašto se radi takva hirirška intervencija - ili se radi o infekciji ili o urođeno suženoj kožici - navodi doktor.

Prvo kortikosteroidi, pa eventualno operacija

Operacije se rade samo ako problem ne može da se reši prirodnim putem, dodaje naš sagovornik. Roditelji po rođenju dečaka obično dobijaju savete od pedijatra kako da neguju ovaj deo tela svojih mališana - najčešće nakon kupanja blagim pilngom (brisanjem) pomoću sterilne pelene.

Važno je da se dete na vreme odvede lekaru

- Ukoliko roditelji ne mogu da prevuku kožicu u toploj sredini, prilikom pranja, onda treba da se jave iskusnom lekaru, pedijatru ili urologu, koji to mogu da urade umesto njih, već oko druge, treće godine. Jednom kada se prevuče, problem je rešen. Treba reći da s rastom deteta spontano dolazi i do povećanja elastičnosti same kožice, a znaci da nešto nije u redu mogu se primetiti kada dete piški. Ako se kožica naduvava kao balonče iz koga se cedi mokraća, što je pogodno tlo za razvoj infekcija, uključujući i one gnojne, apsplutno je reč o indikaciji na koju treba reagovati - opominje dr Milošević.

negujte detetove genitalije prema preporukama pedijatra
negujte detetove genitalije prema preporukama pedijatrafoto: Shutterstock

Iskusan lekar će prvo prepisati kremu, obično kortikosteroid, koja se koristi mesec dana. To je način da se kožica omekša i odlepi, te prevuče preko glansa. U slučaju da terapija ne uspe, predlaže se hirurška intervencija.

Ukoliko se sve ne sredi u dečjem uzrastu, intervencije se obično izvode posle puberteta ili u starosti kada dođe do infekcije, najčešće usled šećerne bolesti koja spontano skraćuje kožicu koja gubi elastičnost, navodi urolog.

Brojne komplikacije

Fimoza koja se ne leči može da stvori više tegoba i neprijatnosti, pa čak i da dovede do ozbiljnih komplikacija.

- Prvo, ta kožica koja ne može da se prevuče može da skriva tumor koji prolazi neprimećeno, pa se ljudi javljaju kasno. Najčešći rak penisa je upravo na glansu. S druge strane, može da pravi smetnju prilikom mokrenja. Mokraća koja se tu zadržava automatski pravi nadržaj glansa i penisa, te stvara mogućnost za mnogo veće infekcije. Kod starijih muškarca mokraća nije tako čista kao kod dece, a u njoj ima bakterija i zbog lošeg pražnja bešike. Generalno, teške infekcije, balanitisi (upala), balanopostitisi (dvostruka upala) i skriveni tumori mogu da budu najteže komplikacije. Tegobe se ogledaju i u polnom odnosu (bolni i otežani, neadekvatna ejakulacija), kao nemogućnosti da se pravilno održava higijena - poručuje naš sagovornik.

neprijatne komplikacije ako se ne leči
neprijatne komplikacije ako se ne lečifoto: Shutterstock

Fimoza kod žena

I kod 20 odsto žena takođe može da se javi fimoza (klitoralne) kožice, malo stručnjaka se time bavi kod nas, ali ih ima, navodi naš sagovornik.

- U pitanju je suženje kožice, tako da klitoris ostaje skriven. Žene mogu da imaju slične probleme kao muškarci, da ne mogu adekvatno da održavaju higijenu genitalnih organa, da imaju česte infekcije, kao i smanjenu osetljivost i polno uživanje. Ukoliko prepoznate simptome, obavezno se javite lekaru, jer je problem rešiv - savetuje urolog.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track