U akciju besplatnih preventivnih pregleda, koju organizuje Ministarstvo zdravlja, od ove godine su uključena i deca. Pregledi su bili realizovani i na Odeljenju fizijatrije Dečje klinike u Tiršovoj u Beogradu.

Pregledi su pokazali da veliki broj dece ima problema sa lošim držanjem, deformitetima kičme, nogu i stopala. Kod mlađe dece su češći problemi sa stopalima, a kod đaka, nepravilno držanje.

Dr Dragana Ćirović sa Odeljenja fizijatrije u Univerzitetskoj dečkoj klinici Tiršovoj, kaže da se deformiteti kod dece najčešće primete na sistematskim pregledima i na redovnim pedrijatijskim pregledima.

- Ono što mi jako volimo to su preventivni pregledi, jer se tada najčešće otkriju deformiteti, a mogu se otkriti i tendencije lošeg držanja, i neke naznake da će se razviti deformitet. To je grupa dece kod koje se najlakše sprovode vežbe i prevencija, u smislu da se zaustavi razvoj deformiteta - kaže dr Ćirović.

Dodaje da su za probleme sa kičmom najveći krivci loše držanje, teške torbe, slaba fizička aktivnost...

Doktorka navodi i da, kada je reč o stopalima, deformiteti potiču još od položaja u stomaku majke, pa proces lečenja počinje po rođenju deteta.

- Ako se deformitet prepozna kasnije, rade se takođe vežbe, i individualno se pristupa svakom pacijentu, ili su vežbe, ili ortopedske cipele, ili i jedno i drugo, objasnila je doktorka.

Dr Ćirović naglašava da su roditelji u procesu rada vežbi koje se rade kod kuće važan faktor, i preporučuje bavljenje sportom koji je „simetričan“ kao što su plivanje, odbojka i gimnastika naročito kada su problemi sa kičmom u pitanju.

Prenela: V.N.

Izvor: RTS/ Zdravlje.Kurir.rs