UBLAŽITE NADUTOST NA PRIRODAN NAČIN: Čaj od KIMA podstiče dobro varenje i izvor je antioksidanasa
Foto: Shutterstock

za prijatnije praznike

UBLAŽITE NADUTOST NA PRIRODAN NAČIN: Čaj od KIMA podstiče dobro varenje i izvor je antioksidanasa

Zdravlje iz Prirode -

Osećaj nadutosti može biti izuzetno neprijatan, bilo da se radi o stresu, menstruaciji, dehidraciji ili pak osetljivosti na hranu. Ova neprijatnost mnogo je češća tokom sezone praznika. Iako je prirodna i dešava se većini ljudi, to ne znači da morate stalno da prolazite kroz simptome kao što su gasovi i grčevi u stomaku.

Na sreću, postoje jednostavni načini na koje možete pomoći sebi u smanjenju nadimanja, uključujući toplu šolju čaja od kima.

Seme ove biljke se koristi kao začin ali ima i brojna blagotvorna svojstva na organizam. Ove semenke Imaju karakterističan, prilično specifičan ukus i koriste se za aromatizovanje raznih jela, uključujući hleb, sir, kiseli kupus i određena alkoholna pića. Osim u kuvanju, kim se tradicionalno koristi kao biljka koja podstiče dobro varenje i eliminiše nadutost.

Pored prednosti za varenje, čaj od kima ima i sledeće zdravstvene prednosti:

Kao i kod svakog drugog biljnog čaja, dobro je konsultovati se sa svojim lekarom. Iako se pokazalo da je kim izuzetno blag za većinu ljudi, neka istraživanja sugerišu da ga ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje.

semenke kima
foto: Shutterstock

Čaj od kima

Potrebno je:

  • 355 mililitara vode
  • 15 grama celih semenki kima

Priprema:

Vodu i semenke kima stavite u šerpu i prokuvajte. Smanjite vatru i ostavite da se čaj kuva oko 10 minuta, a zatim ga sklonite sa ringle.

Za jači napitak, nakon što provri, sklonite ga sa vatre, poklopite posudu i ostavite da čaj malo odstoji. Zasladite medom po ukusu ili dodajte mentu.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track