5 PRIRODNIH REŠENJA ZA UPORAN KAŠALJ: Smiruju nadraženo grlo i pomažu u razbijanju sluzi
Foto: Shutterstock

korisni saveti

5 PRIRODNIH REŠENJA ZA UPORAN KAŠALJ: Smiruju nadraženo grlo i pomažu u razbijanju sluzi

Zdravlje iz Prirode -

Kod upornog kašlja sirupi i lekovi nisu jedini način da ublažimo tegobe. Postoje i prirodnije opcije koje su takođe efikasne. Ove biljke i namirnice imaju antiinflamatorno dejstvo, smiruju upaljeno grlo i pomažu u razbijanju sluzi.

Med

Med je odličan saveznik u borbi protiv upale grla. Ako vas muči kašalj pijte toplu limunadu zaslađenu medom ili razmutite kašičicu meda u šolji tople vode i dodajte malo đumbira u prahu.

Ananas

Obično ne razmišljate o ananasu kao o leku za kašalj. Međutim, zahvaljujući sastojku bromelainu, ovo voće može pomoći u suzbijanju kašlja. Zato pijte sok od ananasa ili jedite svežu voćku. Takođe, ananas može pomoći i u slučaju zapušenih sinusa. Međutim, ako vam je lekar propisao antibiotike, kao što je amoksicilin, izbegavajte ovo voće. Naime, bromelain iz ananasa može povećati apsorpciju antibiotika.

Ako vas muči kašalj, pijte čaj od đumbira ili dodajte narendan đumbirov koren u smutije ili sokove
Ako vas muči kašalj, pijte čaj od đumbira ili dodajte narendan đumbirov koren u smutije ili sokovefoto: Shutterstock

Đumbir

Đumbir se često koristi za lečenje mučnine i stomačnih tegoba, ali takođe može da umiri kašalj tako što razbija sluz. Ako vas muči kašalj, pijte čaj od đumbira ili dodajte narendan đumbirov koren u smutije ili sokove, a možete ga pomešati s medom i jogurtom i popiti.

Kurkuma

Aktivno jedinjenje iz kurkume, kurkumin, ima moćna antiinflamatorna svojstva. Konzumiranje kurkume sa crnim biberom može je učiniti efikasnijom. To je zato što piperin, glavno jedinjenje u crnom biberu, povećava bioraspoloživost kurkume. Razmutite kašičicu kurkume u šolji toplog mleka, dodajte malo mlevenog crnog bibera i kašičicu meda. popijte to pre spavanja.

Ispiranje grla slanom vodom

Ispiranje grla slanom vodom može pomoći u smirivanju osećaja grebanja i razbijanju sluzi koja izaziva kašalj. Sipajte kašičicu morske soli u šolju tople vode i mešajte sve dok se ne rastopi. Ispirajte grlo slanom vodom na svakih pola sata.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/lepotaizdravlje.rs)

Bonus video:

04:16

ZBOG ČEGA SE JAVLJA DOSADNI SUVI KAŠALJ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track