Dok je za neke običan, dosadni korov, za bolesne ljude maslačak je pravi eliksir.

Svi delovi ove biljke su lekoviti - i listovi i koren i stabljika, a oni koji imaju mogućnost da skupljaju čiste i zdrave biljke treba da znaju kada se šta bere. Listovi pre cvetanja, a maslačak cveta od marta do maja, koren se vadi u proleće i u jesen, a stabljika u periodu cvetanja.

Pri vađenju korenja treba voditi računa da se koren ne iseče da maslačak ne bi ostao bez sokova. Izvađeno korenje treba da se suši dva-tri dana na suncu.

Inače, maslačak raste praktično svuda, na livadama, travnjacima, napuštenim njivama, oko puteva i naselja…

Lekovit je zbog obilja pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina, kalijuma. Listovi su puni vitamina C i gvožđa.

U terapiji se koristi u raznim oblicima kao čaj, sok, sirup, a od listova može da se napravi veoma ukusna i lekovita salata.

maslacak-ulje-ulje-od-maslacka.jpg
Profimedia 

Kako se pravi salata od maslačka?

Potrebno je

Priprema

Sveže listove maslačka operite, naseckajte i stavite u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi sveže isceđenog limuna i dodajte dve, tri čena belog luka.

Sok od maslačka

Sok od maslačka upotrebljava se za ublažavanje stomačnih tegoba, a najbolje rezultate daje sveže isceđen sok.

Sok može da se napravi i kombinacijom listova i korena koji se iscede. Dve kašičice tako dobijenog soka sipajte u čašu mleka, zasladite medom i pijte ujutro na prazan želudac tri nedelje.

Sirup od maslačka za jačanje organizma

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam, a priprema se jednostavno:

Dve šoljice cvetova maslačka prokuvajte u dva litra vode, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

caj-maslacak.jpg
Profimedia 

Čaj od maslačka

Priprema

Preko dve kašičice maslačka sipajte šolju hladne vode i kuvajte minut-dva. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim procedite.

Čaj za čišćenje jetre

Potrebno je

  • 20 g maslačka
  • 10 g smilja
  • 20 g mente
  • 10 g kantariona
  • 20 g nevena
  • 20 g koprive

Priprema

U 4 dl vrele vode sipati 2 supene kašike bilja, ostaviti pod poklopcem pola sata, a onda procediti. Pijte tri puta po jednu šolju na 10 minuta pre obroka. Ovaj čaj je odličan za čišćenje jetre.

SVE BLAGODETI MASLAČKA

  • Pomaže kod stomačnih problema
  • Deluje na oboljenja žuči i jetre
  • Ublažava svrab, lišaje i osip
  • Deluje kod alergija i čireva
  • Pospešuje rad bubrega i želuca
  • Snižava nivo lošeg holesterola
  • Reguliše neuredan menstrualni ciklus
  • Ublažava reumatske tegobe
  • Čisti organizam i popravlja krvnu sliku

Izvor: Zdravaiprava/ Kurir.rs