Cvekla i limun u borbi protiv visokog holesterola: Štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti
Foto: Shutterstock

pomoć iz prirode

Cvekla i limun u borbi protiv visokog holesterola: Štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti

Zdravlje iz Prirode -

Naše telo prirodno proizvodi holesterol koji je organizmu potreban za izgradnju ćelija i proizvodnju vitamina i drugih hormona, navode stručnjaci iz Američkog udruženja za srce (AHA). Svakako da na nivo holesterola utiču i namirnice koje unosimo pa tako neke dovode do povećanja nivoa lošeg holesterola, a neke do njegove regulacije, kao ovaj napitak od cvekle i limuna.

Cvekla sadrži visoku koncentraciju nitrata, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo može dovesti do smanjenja rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Moć cvekle dolazi od nitrata, a ter­mički neobrađena hrana bogata nitratima blagotvorno deluje na visok pritisak jer sadrži azot-monok­sid, koji arterijama šalje signa­le da se opuste, pospešuje se vazodilatacija i obara se krvni pritisak, objasnila je u ranijem razgovoru za Zdravlje Kurir Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Limun doprinosi jačanju krvnih sudova, posebno kapilara, koji pomažu u adekvatnoj isporuci kiseonika i hranljivih materija do svih ćelija u telu. Limun je citrusno voće najbogatije saponinom, koji voću daje gorak ukus. Ove aktivne supstance vezuju holesterol i tako smanjuju njegovu koncentraciju u krvi.

Cvekla reguliše krvni pritisak a limun doprinosi jačanju krvnih sudova
Cvekla reguliše krvni pritisak a limun doprinosi jačanju krvnih sudovafoto: Shutterstock

Sok od cvekle i limuna

Potrebno je:

  • 1 kg cvekle
  • 1 kg limuna

Cveklu oprati, oljuštiti i samleti ili sitno narendati. Limun dobro oprati i samleti sa korom pa sve pomešati sa cveklom i iscediti iz smeše sok. Svakog jutra pre jela popiti po jednu manju rakijsku čašicu ovog soka. Trebalo bi da se rezultati holesterola normalizuju posle jedne doze (ukupne količine dobijenog soka) a ako su i dalje povišene, ponoviti postupak.

Američko udruženje za srce navodi da najbolji način da snizite holesterol jeste da smanjite unos zasićenih masti i trans masti. Ovo udruženje preporučuje ograničavanje zasićenih masti na manje od šest procenata dnevnih kalorija i minimiziranje količine trans masti koje jedete. To znači smanjenje crvenog mesa, tropskih ulja, pržene hrane i punomasnih mlečnih proizvoda.

Prenela: O.M.

(izvor: recept iz knjige Čarobnjaci bilja(zbornik trava i travara) - Branka Đurišić/Zdravlje Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track