Cvekla i limun u borbi protiv visokog holesterola: Štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti
Naše telo prirodno proizvodi holesterol koji je organizmu potreban za izgradnju ćelija i proizvodnju vitamina i drugih hormona, navode stručnjaci iz Američkog udruženja za srce (AHA). Svakako da na nivo holesterola utiču i namirnice koje unosimo pa tako neke dovode do povećanja nivoa lošeg holesterola, a neke do njegove regulacije, kao ovaj napitak od cvekle i limuna.
Cvekla sadrži visoku koncentraciju nitrata, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo može dovesti do smanjenja rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.
Moć cvekle dolazi od nitrata, a termički neobrađena hrana bogata nitratima blagotvorno deluje na visok pritisak jer sadrži azot-monoksid, koji arterijama šalje signale da se opuste, pospešuje se vazodilatacija i obara se krvni pritisak, objasnila je u ranijem razgovoru za Zdravlje Kurir Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.
Limun doprinosi jačanju krvnih sudova, posebno kapilara, koji pomažu u adekvatnoj isporuci kiseonika i hranljivih materija do svih ćelija u telu. Limun je citrusno voće najbogatije saponinom, koji voću daje gorak ukus. Ove aktivne supstance vezuju holesterol i tako smanjuju njegovu koncentraciju u krvi.
Američko udruženje za srce navodi da najbolji način da snizite holesterol jeste da smanjite unos zasićenih masti i trans masti. Ovo udruženje preporučuje ograničavanje zasićenih masti na manje od šest procenata dnevnih kalorija i minimiziranje količine trans masti koje jedete. To znači smanjenje crvenog mesa, tropskih ulja, pržene hrane i punomasnih mlečnih proizvoda.
Prenela: O.M.
(izvor: recept iz knjige Čarobnjaci bilja(zbornik trava i travara) - Branka Đurišić/Zdravlje Kurir)
Novi test krvi otkriva Alchajmerovu bolest i prati njen napredak: Pomagaće lekarima u preciznijem određivanju terapije