Cvekla sadrži visoku koncentraciju nitrata, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo može dovesti do smanjenja rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.
Moć cvekle dolazi od nitrata, a termički neobrađena hrana bogata nitratima blagotvorno deluje na visok pritisak jer sadrži azot-monoksid, koji arterijama šalje signale da se opuste, pospešuje se vazodilatacija i obara se krvni pritisak, objasnila je u ranijem razgovoru za Zdravlje Kurir Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.
Limun doprinosi jačanju krvnih sudova, posebno kapilara, koji pomažu u adekvatnoj isporuci kiseonika i hranljivih materija do svih ćelija u telu. Limun je citrusno voće najbogatije saponinom, koji voću daje gorak ukus. Ove aktivne supstance vezuju holesterol i tako smanjuju njegovu koncentraciju u krvi.
Sok od cvekle i limuna
Potrebno je:
- 1 kg cvekle
- 1 kg limuna
Cveklu oprati, oljuštiti i samleti ili sitno narendati. Limun dobro oprati i samleti sa korom pa sve pomešati sa cveklom i iscediti iz smeše sok. Svakog jutra pre jela popiti po jednu manju rakijsku čašicu ovog soka. Trebalo bi da se rezultati holesterola normalizuju posle jedne doze (ukupne količine dobijenog soka) a ako su i dalje povišene, ponoviti postupak.
Američko udruženje za srce navodi da najbolji način da snizite holesterol jeste da smanjite unos zasićenih masti i trans masti. Ovo udruženje preporučuje ograničavanje zasićenih masti na manje od šest procenata dnevnih kalorija i minimiziranje količine trans masti koje jedete. To znači smanjenje crvenog mesa, tropskih ulja, pržene hrane i punomasnih mlečnih proizvoda.
Prenela: O.M.
(izvor: recept iz knjige Čarobnjaci bilja(zbornik trava i travara) - Branka Đurišić/Zdravlje Kurir)