Lekovite biljke za bolju cirkulaciju: Kopriva je definitivno broj jedan
Foto: Profimedia

Saveti zlata vredni

Lekovite biljke za bolju cirkulaciju: Kopriva je definitivno broj jedan

Zdravlje iz Prirode -


Lekovite biljke mogu da poprave oslabljenu cirkulaciju, a kopriva, kora vrbe, glog, đumbir i ruzmarin su neke od njih.

Usled gubitka elastičnosti vena i arterija što dodatno usporava protok krvi u organizmu javlja se oslabljena cirkulacija. Slab protok krvi može biti uslovljen genetikom, nedovoljnom fizičkom aktivnošću, što posebno dolazi do izražaja kod osoba koje veći deo svog radnog vremena provode u kancelariji ili rade u stajećem položaju.

Simptomi slabe cirkulacije

Nezdrava ishrana ispunjena mašću koja povećava holesterol, slana jela, svakodnevni stres, cigarete i alkohol dodatno utiču na ovaj problem. I neke druge bolesti mogu uticati na cirkulaciju, poput oboljenja perifernih arterija. Srećom, postoje lekovite biljke koje mogu da poporave oslabljenu cirkulaciju.

Kopriva

Kopriva spada u najkorisnije lekovite biljake. Kada bi ljudi shvatili koliko je lekovita, sadili bi samo ovu biljku. Kopriva je diuretik i najbolja je kada se koristi za čišćenje organizma i poboljšanje cirkulacije.

Kora vrbe

Naučna analiza pokazuje da vrbina kora sadrži salicin, hemijsku materiju koja je slična aspirinu. Zbog toga se kora vrbe tradicionalno koristi stotinama godina za lečenje upala i različitih bolova. Aktivni sastojak salicin deluje tako što razređuje krv čime se podstiče lakši protok kroz sudove.

Glog

Ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi tako što pozitivno utičen na zdravstveno stanje srčanog mišića, čime se reguliše ritam srca i pospešuje krvotok.

Glog
foto: Shutterstock

Đumbir

Đumbir je antivirusna i protivupalna biljka, pa je odličan i za prehladu, grip i tegobe sa zglobovima. Jedna šolja dnevno čaja od đumbira je odličan način da se poboljša cirkulacija krvi i podigne imunitet.

đumbir, đumbir u prahu
foto: Shutterstock

Ruzmarin

Ruzmarin deluje kao stimulans za telo i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i protok krvi (cirkulaciju). To pomaže da se obogate kiseonikom vitalni sistemi organa, omogućavajući njihove metaboličke aktivnosti. Pored toga, ruzmarin kao lek za cirkulaciju podstiče i kretanje hranljivih materija do ćelija koje zahtevaju popravku.

Ruzmarin
foto: Shutterstock

RECEPT NAŠIH BAKA

Vino od ruzmarina za bolju cirkulaciju

Pomaže kod ubrzanja protoka krvi, a evo kako se pravi…

Šaka listova ruzmarina prelije se s litrom domaćeg vina. Mešavina se prelije u staklenu teglu ili staklenu flašu i ostavi da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje. Osmi dan se procedi i pije po čašicu dnevno pre doručka i ručka.

Prenela: V.N.

Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track