Nutricionista otkriva kako da napravite sok od zove: Lako je, a ukusno i lekovito
Foto: Profimedia

Savet

Nutricionista otkriva kako da napravite sok od zove: Lako je, a ukusno i lekovito

Zdravlje iz Prirode -

Ako se ovih dana šetate u nezagađenom području gde ima zove, iskoristite priliku i naberite njene cvetove i napravite svoj sirup od zove. Jednostavno je, a ukusno i lekovito.

Kako se pravi sok od zove?

- Za pravljenje sirupa od zove potrebno je da potopite 20 cvetova zove na litar hladne vode. Ako imate više cvetova, srazmerno uvećajte i količinu vode. Potopite cvetove zove u hladnu vodu i stavite da odleži 24 sata, na tamnom, hladnom mestu (ne u frižideru). Po isteku prvih 24 sata, dodajte sok jednog limuna i pola kilograma šećera. Vratite da stoji još 24 sata, uz povremeno mešanje kako bi se sav šećer rastopio. Procedite sirup kroz đevđir sa duplom gazom kako bi uklonili sve cvetove. Sipajte sirup u staklene flaše i pijete ga razređenog sa vodom - objašnjava Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista.

Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionista
Jasna Vujičić, viši dijetetičar-nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Zova (ili bazga, lat. sambucus nigra) je nisko drvo ili žbun koja u ovo prolećno vreme (maj-jun) prosto mami putnike i namernike svojim sitnim žućkastim cvetovima.

Oko zove se pruža miris koji mnogi vole, a žućkasti cvetovi su grupisane u cvasti koje mnoge domaćice koriste za pravljenje veoma zdravog sirupa. U stara vremena one nisu znale koliko je zova zdrava biljka, ali u poslednje vreme se o njoj mnogo više zna.

Najviše se upotrebljava cvet, a u manjoj meri i plod, bobice.

- Cvetovi zove su bogati etarskim uljem koje sadrži mnoštvo fitonutrijenata blagotvornih za naše zdravlje: glikozide, flavonoide, tanine, pektine, hlorogensku kiselinu i mnoge druge. Pored toga, cvetovi zove su bogati mineralima gvožđem, kalijumom i natrijumom. Čaj ili sok od zovinih cvetova je blagotvoran u slučajevima sinuzitisa, u slučaju groznice, a posebno u snižavanju visoke temperature stimulisanjem rada znojnih žlezda. Zova pokazuje antivirusna svojstva naročito u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem - kaže Jasna Vujičić.

Sok od zove takođe ima blagotvoran uticaj na bronhije, ali je dobar i za jačanje organizma.
Sok od zove takođe ima blagotvoran uticaj na bronhije, ali je dobar i za jačanje organizma. foto: Profimedia

Plod zove je bogat vitaminima B kompleksa i vitaminom C. Tamna boja ploda sadrži antocijanine koji su dobri protiv upala disajnih puteva. Sok od zove takođe ima blagotvoran uticaj na bronhije, ali je dobar i za jačanje organizma. Čaj od listova zove je pre svega dobar za čišćenje toksina iz organizma, što znači da doprinosi zdravlju jetre, bubrega, želuca, creva i pluća. Takođe je dobar protiv zatvora i gihta.

Cvetovi zove su prirodni lek protiv prehlade, kašlja, gripa i ostalih problema sa disajnim putevima i reumatskim stanjima. Imaju cvetovi zove još lekovitih svojstava... U narodnoj medicini se koriste za lečenje brohnitisa, reumatskih stanja, infekcije očiju i kijavice.

Čaj od cveta zove

Čaj od cveta zove pripremate kada cvetove zove (2 kašičice) prelijete sa 250 ml ključale vode i ostavite 10 minuta da odstoji. Možete ga piti tokom celog dana.

Izvor: Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track