Zova je prijatelj pluća i bubrega, a neprijatelj ovih stanja: Osvežava, okrepljuje i jača organizam
Foto: Profimedia

puna vitamina C

Zova je prijatelj pluća i bubrega, a neprijatelj ovih stanja: Osvežava, okrepljuje i jača organizam

Zdravlje iz Prirode -

Sezona cvetanja zove je uveliko počela, te ne dopustite da vam to promakne, jer je ova biljka ne samo ukusna, već i vrlo zdrava. Za njena blagotvorna svojstva ljudi znaju od davnina - ublažava upale, posebno respiratornih organa, stimuliše znojenje, čisti organizam od nakupljenih toksina...

Ako se ovih dana šetate u nezagađenom području gde ima zove, iskoristite priliku i naberite njene cvetove i napravite svoj sirup od zove. Jednostavno je, a ukusno i blagotvorno.

Koji se delovi biljke koriste?

Od zove se koriste sveži cvetovi, listovi, plodovi i kora. Cvetovi se, osim za pripremu soka, suše na suncu i čuvaju u hermetički zatvorenim posudama.

Kora se skida u proleće i koristi se u rastvorima, za spravljenje tinktura, sirupa i krema. Zreli plodovi su bogati vitaminima A i C, i služe za pripremu napitaka kojima se prevenira prehlada.

Crna zova

I plodovi biljke se mogu koristiti, ali se preporčuje da se kuvaju, da bi se lakše svarili. Crna zova se koristi za razne recepte, ali najviše za sok i sirup.

Sok od crne zove se smatra blagotvornim, za razliku od soka bele zove, koji je takođe koristan. Ne pije se u većim količinama, nego po malo na kašiku. Jača imunitet i koristi se kod preglade i gripa.

Crna zova se koristi za razne recepte, ali najviše za sok i sirup.
Crna zova se koristi za razne recepte, ali najviše za sok i sirup.foto: Shutterstock

Cvetovi bele zove

Cvetovi zove su bogati etarskim uljem koje sadrži mnoštvo fitonutrijenata blagotvornih za naše zdravlje: glikozide, flavonoide, tanine, pektine, hlorogensku kiselinu i mnoge druge. Pored toga, bogati su mineralima gvožđem, kalijumom i natrijumom.

Čaj ili sok od zovinih cvetova je blagotvoran u slučajevima sinuzitisa, u slučaju groznice, a posebno u snižavanju visoke temperature stimulisanjem rada znojnih žlezda. Zova pokazuje antivirusna svojstva naročito u kombinaciji sa drugim biljem.

pomaže kod mnogih tegoba, od zatvora do stresa
pomaže kod mnogih tegoba, od zatvora do stresafoto: Profimedia

Zova se koristi sledećih tegoba

  • Gripa i prehlade
  • Zatvora
  • Bolova u mišićima
  • Infekcije disajnih organa
  • Glavobolje
  • Groznice
  • Problema sa bubrezima
  • Blažih kožnih problema
  • Stresa

Zova predstavlja odličan "protivotrov" za respiratorne smetnje. Rastvori napravljeni od cveta ove biljke izazivaju znojenje koje nam pomaže da prebrodimo bolest. Pritom, zova smiruje kašalj koji prati grip, kao i upalu uveta.

Upozorenje. Nedovoljno zreli plodovi su otrovni!

Čaj za upalu uha

Punu šaku sušenog lišća zove dodajte u ključalu vodu i kuvajte deset minuta. Parom koja se diže iz ovog uvarka natopite komad vate, pa ga stavite u uvo. Tako ćete ublažiti bol uzrokovan infekcijom uveta.

Pripremila: Nataša Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track