Ako se ovih dana šetate u nezagađenom području gde ima zove, iskoristite priliku i naberite njene cvetove i napravite svoj sirup od zove. Jednostavno je, a ukusno i blagotvorno.
Koji se delovi biljke koriste?
Od zove se koriste sveži cvetovi, listovi, plodovi i kora. Cvetovi se, osim za pripremu soka, suše na suncu i čuvaju u hermetički zatvorenim posudama.
Kora se skida u proleće i koristi se u rastvorima, za spravljenje tinktura, sirupa i krema. Zreli plodovi su bogati vitaminima A i C, i služe za pripremu napitaka kojima se prevenira prehlada.
Crna zova
I plodovi biljke se mogu koristiti, ali se preporčuje da se kuvaju, da bi se lakše svarili. Crna zova se koristi za razne recepte, ali najviše za sok i sirup.
Sok od crne zove se smatra blagotvornim, za razliku od soka bele zove, koji je takođe koristan. Ne pije se u većim količinama, nego po malo na kašiku. Jača imunitet i koristi se kod preglade i gripa.
Cvetovi bele zove
Cvetovi zove su bogati etarskim uljem koje sadrži mnoštvo fitonutrijenata blagotvornih za naše zdravlje: glikozide, flavonoide, tanine, pektine, hlorogensku kiselinu i mnoge druge. Pored toga, bogati su mineralima gvožđem, kalijumom i natrijumom.
Čaj ili sok od zovinih cvetova je blagotvoran u slučajevima sinuzitisa, u slučaju groznice, a posebno u snižavanju visoke temperature stimulisanjem rada znojnih žlezda. Zova pokazuje antivirusna svojstva naročito u kombinaciji sa drugim biljem.
Zova se koristi sledećih tegoba
- Gripa i prehlade
- Zatvora
- Bolova u mišićima
- Infekcije disajnih organa
- Glavobolje
- Groznice
- Problema sa bubrezima
- Blažih kožnih problema
- Stresa
Zova predstavlja odličan "protivotrov" za respiratorne smetnje. Rastvori napravljeni od cveta ove biljke izazivaju znojenje koje nam pomaže da prebrodimo bolest. Pritom, zova smiruje kašalj koji prati grip, kao i upalu uveta.
Upozorenje. Nedovoljno zreli plodovi su otrovni!
Čaj za upalu uha
Punu šaku sušenog lišća zove dodajte u ključalu vodu i kuvajte deset minuta. Parom koja se diže iz ovog uvarka natopite komad vate, pa ga stavite u uvo. Tako ćete ublažiti bol uzrokovan infekcijom uveta.
Pripremila: Nataša Radosavljević