Od stresa skače pritisak i strada srce: Evo šta treba da uradite kako biste sačuvali zdravlje
Foto: Promo

Klinika MEJO

Od stresa skače pritisak i strada srce: Evo šta treba da uradite kako biste sačuvali zdravlje

Zdravlje -

Stres može izazvati kratkotrajne skokove krvnog pritiska, kažu istraživači. Ali iako se po nestanku stresa pritisak vraća u normalu, ti kratki "skokovi" mogu izazvati srčani ili moždani udar, a mogu i oštetiti krvne sudove, srce i bubrege tokom vremena.

Telo oslobađa navalu hormona kada je pod stresom. Ovi hormoni izazivaju brže kucanje srca i sužavanje krvnih sudova, a sve to povećava krvni pritisak na neko vreme.

Reakcije na stres mogu uticati na krvni pritisak

Nema dokaza da stres sam po sebi uzrokuje dugotrajan visok krvni pritisak. Ali reagovanje na stres na nezdrav način može podići krvni pritisak i povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Ponašanje povezano sa visokim krvnim pritiskom uključuje:

  • Konzumiranje previše alkohola ili kofeina
  • Jedenje nezdrave hrane
  • Prejedanje
  • Nedovoljno fizičke aktivnosti

Bolesti srca takođe mogu biti povezane sa određenim zdravstvenim stanjima usled stresa, kao što su:

  • Anksioznost
  • Depresija
  • Odvojenost od prijatelja i porodice
stres, posao, kancelarija
foto: Shutterstock

Začarani krug

Iako, kao što su istraživači sa klinike Mejo već naglasili, nema dokaza da su ova stanja direktno povezana sa visokim krvnim pritiskom jedno je sigurno - hormoni koje telo proizvodi kada je pod emocionalnim stresom mogu oštetiti arterije. Oštećenje arterija može dovesti do bolesti srca. A simptomi depresije i anksioznosti mogu dovesti do toga da neki ljudi zaborave da uzimaju lekove za kontrolu visokog krvnog pritiska ili drugih srčanih oboljenja.

Dakle, i pored toga što stres izaziva kratkotrajni porast pritiska, koji se po nestanku stresa vraća u normalu, ti kratki skokovi krvnog pritiska mogu izazvati srčani ili moždani udar, a takođe mogu oštetiti krvne sudove, srce i bubrege tokom vremena. Ispada na kraju da je šteta ista kao ona koja nastaje usled dugotrajnog visokog krvnog pritiska.

– U slučaju da se privremeni porast krvnog pritiska dešava i suviše često, recimo skoro svakog dana, moguće je da dođe do oštećenja krvnih sudova, srca i bubrega. Ista ove oštećenja registruju se i kod pacijenata sa dugotrajnom hipertenzijom – ističe dr Donald Hensrud, internista sa Mejo klinike.

Saveti za upravljanje stresom

Učenje kako da upravljate stresom može dovesti do zdravih promena ponašanja - uključujući i one koje snižavaju krvni pritisak.

Evo nekoliko načina za upravljanje stresom:

Prilagodite svoj raspored

Ako imate previše posla, pogledajte svoj kalendar i liste obaveza. Zamolite druge da urade neke stvari. Odvojite manje vremena za aktivnosti koje vam nisu važne. Recite glasno "ne" stvarima koje ne želite da radite.

Dišite polako i duboko kako bi se opustili

Duboko, sporo disanje može vam pomoći da se opustite.

Vežbajte redovno

Fizička aktivnost olakšava stres. Pre nego što započnete program vežbanja, proverite da li je sa vašim zdravljem sve u redu. Ovo je još važnije za one sa visokim krvnim pritiskom.

Stručnjaci ističu da vežbanje 3 do 5 puta nedeljno u trajanju od 30 minuta može smanjiti stres, a samim tim i posledice koje on pravi po zdravlje našeg srca.

Probajte jogu i meditaciju

Joga i meditacija vam pomažu da se opustite.

joga, meditacija
foto: Profimedia

Naspavajte se

Premalo sna može učiniti da problemi izgledaju gore nego što zaista jesu.

Promenite način na koji vidite izazove

Kada se nosite sa problemima, prihvatite svoja osećanja u vezi sa tom situacijom. Zatim pronađite načine da to rešite. Naučite šta radi za vas. Budite spremni da isprobate nove stvari.

Prenela: V.N.

Izvor: Mayoclinic.org/Zdravlje. Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track