5 biljaka za srećniju menopauzu: Hormoni uz njih više ne luduju, a valunge nestaju
Foto: Profimedia

PRIRODNA TERAPIJA

5 biljaka za srećniju menopauzu: Hormoni uz njih više ne luduju, a valunge nestaju

Zdravlje iz Prirode -

Menopauza nije baš omiljeno doba života za mnoge žene. Sa sobom nosi brojne tegobe kao što su talasi vrućine, nesanica, depresija, razdražljivost, smanjen libido. Predstavljamo vam 5 biljaka za srećniju menopauzu.

Hormonska neravnoteža u menopauzi povećava rizik od osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Dobra vest je da zdrav način života, kvalitetna ishrana i redovno vežbanje mogu pomoći u smanjenju neprijatnih simptoma menopauze i njenih posledica.

Neke biljke takođe mogu da pomognu. Većina biljaka za menopauzu ima estrogenski efekat, jer sadrži fitoestrogen - prirodni estrogen.

Menopauzu uglavnom karakteriše nedostatak hormona estrogena, zbog čega se javljaju neprijatni simptomi. Fitoestrogen deluje kao ljudski estrogen i zamenjuje nedostatak ovog hormona u telu.

Međutim, postoje i biljke koje imaju progesteronsko dejstvo i one koje regulišu rad endokrinog sistema i uspostavljaju normalan nivo hormona u organizmu.

Žalfija

Žalfija je odlična pomoć ženama u menopauzi da se izbore sa jednim od najtežih simptoma u ovoj životnoj fazi - valuzima. Bogata taninima koji smanjuju preterano lučenje telesnih sokova. Ublažava i noćno znojenje. Kašika suve žalfije se potopi u ključalu vodu. Tokom dana se piju do tri šolje. Ukoliko se oseti nadraženost sluzokože, treba piti više vode.

Maka

Maka je biljka poreklom iz Perua. Peruanci su ovu biljku koristili od davnina kao hranu i lek za povećanje energije i izdržljivosti, regulaciju hormona i poboljšanje libida.

Danas se maka smatra jednom od najefikasnijih biljaka za ublažavanje simptoma menopauze.

Maka poboljšava rad endokrinog sistema, koji je odgovoran za rad hormona. Na ovaj način mačka uspostavlja hormonsku ravnotežu u telu. Ova biljka takođe poboljšava seksualnu funkciju kod žena i povećava energiju i izdržljivost.

Za žene u menopauzi, maka je posebno korisna. Pad nivoa hormona može izazvati probleme sa pamćenjem, smanjen libido i valunge. Maka vraća prirodnu ravnotežu hormona i otklanja simptome menopauze.

Upravo zbog svega navedenog lekari maku smatraju bezopasnom prirodnom alternativom hormonskoj terapiji.
Upravo zbog svega navedenog lekari maku smatraju bezopasnom prirodnom alternativom hormonskoj terapiji.foto: Promo

Konopljika

Konopljika je samonikla biljka koja raste na Mediteranu, Južnoj Evropi i Centralnoj Aziji.

Konopljika ne sadrži hormone. Njeno dejstvo se zasniva na smanjenju sekrecije prolaktina dopaminergičkim neuronima. Ovo vraća ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu.

Konopljika smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.
Konopljika smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.foto: Shutterstock

Rastavić

Rastavić (poljski konjski rep ili preslica) pripada veoma staroj grani paprati. Preparate od poljskog rasatavića koristili su još Grci i Rimljani.

Verovali su da ova biljka zaustavlja krvarenje, pomaže protiv čireva i rana, tuberkuloze i bolesti bubrega. Ova biljka je bogata glikozidima i čuva zdravlje hormonskog sistema, srca i kostiju, zbog čega se posebno preporučuje ženama u menopauzi.

Rastavić može sprečiti valunge, nadimanje i umor. Osim toga, pomaže kod urinarnih problema i kamena u bubregu.

Čaj od rastavića sprečava osteoporozu, izgrađuje kosti i pomaže brzom zarastanju preloma.
Čaj od rastavića sprečava osteoporozu, izgrađuje kosti i pomaže brzom zarastanju preloma.foto: Profimedia

Kopriva

Kopriva hrani endokrini sistem, koji je odgovoran za rad hormona. Ova biljka je odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, hlorofila, hroma i drugih važnih hranljivih materija neophodnih ženama u menopauzi.

Kopriva normalizuje rad hormona, poboljšava zdravlje kostiju, kardiovaskularnog sistema i bubrega, reguliše nivo šećera u krvi, daje energiju i vitalnost.

Koprivu možete koristiti u salatama, praviti kašaste zelene sokove od nje, kuvati je kao lisnato povrće ili praviti čaj. Preporučuje se da pijete dve čaše čaja od koprive dnevno.

Kopriva je čudotvorna biljka koja pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba, uključujući i menopauzu.
Kopriva je čudotvorna biljka koja pomaže kod brojnih zdravstvenih tegoba, uključujući i menopauzu.foto: Profimedia

Ishrana je važna

Ne zaboravite na važnost zdrave ishrane.

Mnogi nutricionisti smatraju da je uz pomoć hrane moguće sa velikom preciznošću regulisati nivo hormona u organizmu.

Mnoge namirnice sadrže prirodne fitoestrogene i mogu zaista pomoći tokom menopauze. Među ovim namirnicama su:

  • soja i proizvodi od soje
  • seme - lan, susam, suncokret
  • integralne žitarice i mahunarke
  • orasi - bademi, kikiriki
  • beli luk i crveni luk
  • kesten
  • lubenica
  • špargla
  • trešnja
  • šargarepa
  • Šipak
  • slatki krompir

Fizička aktivnost je od najveće važnosti

Vežbe podižu nivo estrogena u organizmu, značajno smanjuju rizik od osteoporoze i srčanih oboljenja, doprinose gubitku težine, smanjuju stres, valunge, razdražljivost i nesanicu.

Čak i ako niste u formi, nikada nije kasno da počnete da vežbate. Uživajte u šetnji, vožnji bicikla, aktivnom radu u bašti, plivanju, kardio treningu na spravama i plesu sa partnerom.

Menopauza nije period patnje, već prirodan proces kroz koji prolazi svaka žena. Zdrava ishrana, vežbanje i lekovito bilje obezbediće vam da ovaj period preživite lako i srećno.

Pripremila: Nataša Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track