7 namirnica koje spuštaju pritisak: Čaša soka od cvekle daje najbolji rezultat
Istraživanja su pokazala da uključivanje određenih namirnica u ishranu, posebno onih koje su bogate specifičnim hranljivim sastojcima poput kalijuma i magnezijuma, snižava nivo krvnog pritiska. Idemo redom...
Cvekla
Klinička ispitivanja potvrđuju da sok od cvekle, kupljen ili sveže pripremljen, snižava krvni pritisak 4–10 mmHg već u roku od dva do četiri sata, što je važno jer umanjenje od samo 5 mmHg smanjuje rizik od moždanog udara za čak 15 odsto.
Beli luk najbolje deluje u svežem stanju
Beli luk takođe ima važno mesto u regulisanju visokog pritiska. Njegov aktivni sastojak alicin, jedinjenje sumpora, oslobađa se kada se zdrobi, isecka ili gricka beli luk, koji najbolje dejstvo pokazuje u svežem stanju.
Kelj i spanać su rudnik minerala
Idealne namirnice protiv visokog pritiska imaju što manje natrijuma, a što više magnezijuma i kalijuma, koji pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem. Kelj i spanać pravi su borci protiv visokog pritiska, a posebnu vrednost daje im i visok sadržaj antioksidanata.
Lan, indijski orah i badem
Bogato vlaknima i nezasićenim masnoćama, seme lana neizbežan je deo preporučene ishrane u borbi protiv hipertenzije. Istraživanja kanadskih i kubanskih lekara iz 2013. godine rađena na pacijentima starijim od 40 godina sa hipertenzijom pokazala su da su pacijenti koji su jeli tri kašičice mlevenog lanenog semena dnevno šest meseci smanjili sistolni krvni pritisak za 15 mmHg, što je jedan od najznačajnijih efekata ostvarenih bez lekova. Badem i indijski orah takođe daju značajne rezultate kod hipertenzije. Dragoceni su zbog visokog sadržaja magnezijuma, čiji je manjak u organizmu u direktnoj vezi sa povišenim pritiskom.
Pripremila: Violeta Nedeljković
Idealan položaj za spavanje koji brine o vašim crevima: Jednostavan trik za bolju probavu