Nana štiti creva i smiruje bol: 7 zaboravljenih blagodati iz obične šolje čaja
Foto: Freepik

čuvar zdravlja

Nana štiti creva i smiruje bol: 7 zaboravljenih blagodati iz obične šolje čaja

Zdravlje iz Prirode -

Nana je, uz kamilicu, verovatno najviše korišćena biljka - kutiju sa kesicama čaja od nane ima gotovo svaka kuća. Međutim, baš zato što su čajevi iz kesice toliko rasprostranjeni, malo smo zaboravili koliko je nana zaista korisna i dragocena.

Ipak, postoji jedan uslov – treba piti pravilno napravljen čaj od sušenih listova biljke dobrog kvaliteta (čaj potražite u biljnoj apoteci i spremite ga prema uputstvu), a ne prašinu koja mesecima stoji u filter kesici. Sledi sedam prednosti za zdravlje koje donosi nana.

Jača imunitet

Polifenoli i flavonoidi su dve dobro proučene grupe biljnih jedinjenja koja se nalaze u nani, zajedno sa mnogim drugim antioksidansima, koji održavaju ćelije tela zdravim, kaže Rajan Gajger.

za lakšu odbranu od virusa i bakterija
za lakšu odbranu od virusa i bakterijafoto: Shutterstock

- Antioksidansi pomažu u zaštiti od slobodnih radikala ili nestabilnih molekula koji uzrokuju oštećenja. Ova bioaktivna jedinjenja takođe pomažu u smanjenju upala, dodatno jačajući imuni sistem.

Prijatelj oralnog zdravlja

Postoji dobar razlog zašto je nana sastojak mnoštva proizvoda za oralnu higijenu, od paste za zube i vodice za ispiranje usta do žvakaće gume. Ne samo da osvežava dah, ulje mente može da se pohvali antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima koja su prevencija i pomoć kod niza problema sa oralnim zdravljem. Ove prednosti opravdavaju čestu upotrebu ove popularne biljke u savremenoj stomatologiji.

Za zdravije oči

Kao dobar izvor vitamina A, menta takođe pozitivno utiče na zdravlje očiju. Ovaj vitamin rastvorljiv u mastima igra važnu ulogu u nekoliko sistema potrebnih za optimalno funkcionisanje oka. Vitamin A takođe pomaže da se neke očne bolesti, poput makularne degeneracije, drže na distanci.

Pomoć pri spavanju

Nova istraživanja su otkrila da nana pozitivno utiče na nekoliko aspekata zdravlja mozga i na miran san, verovatno zbog sadržaja bioaktivnih jedinjenja. Nasumično kontrolno ispitivanje iz 2018. otkrilo je da menta poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje mentalni umor. Takođe, studija studenata univerziteta iz 2021. godine dokazala je da ova biljka poboljšava pamćenje i kvalitet sna, dok istovremeno smanjuje znake stresa i anksioznosti.

nana za bolje varenje
nana za bolje varenjefoto: Shutterstock

Za zdravija creva

Nana je usko povezana i sa zdravljem creva i služi kao relaksant glatkih mišića probavnog trakta. Ovo je od koristi za skoro svaki stomačni problem koji možda imate, od gasova i nadimanja do zatvora i dijareje. Pored toga, istraživanja su pokazala da nana posebno umiruje simptome sindroma iritabilnog creva.

Srce i metabolizam

Budući da je menta bogata antioksidansima, može da pomogne u prevenciji hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i dijabetesa, objašnjava Geiger.

- To je zahvaljujući moćnim antioksidanasima, kao i njihovoj sposobnosti da ciljaju upalu u telu, što je glavna prednost pri ovim stanjima.

otpušuje sinuse
otpušuje sinusefoto: Shutterstock

Da lakše dišete

I konačno, nana je prijatelj disajnih puteva i posebno sinusa. Ovo je, delimično, zahvaljujući njenim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, koja pomažu u ublažavanju iritacije ili infekcije respiratornih organa. Menta takođe deluje kao ekspektorans, koji pomaže u razbijanju sluzi da bi se ublažio kašalj. Osim toga, poznato je da smiruje upalu grla i ublažava bolove u celom telu - druge uobičajene simptome vezane uz grip i prehladu.

Vreme je za čaj

Većina ljudi voli aromu i osvežavajući ukus čaja od nane. Popijte šolju ili dve na dan ovog čaja da biste ublažili ili sprečili probavne i ostale smetnje. Možete takođe uzimati i eterično obložene kapsule između obroka, prateći uputstva na etiketi (ove kapsule prolaze želudac i, umesto u njemu, razlazu se u crevima). Ili dodajte 10 do 20 kapi tinkture nane, koje je mnogo slabija od ulja, u čašu vode i pijte po potrebi.

Pripremila: N.L.

Autor: Realsimple.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track