Bokvica je eliksir koji raste svuda oko vas: Travar otkriva koji deo biljke je hit u zdravoj ishrani
Foto: Profimedia

saveti

Bokvica je eliksir koji raste svuda oko vas: Travar otkriva koji deo biljke je hit u zdravoj ishrani

Zdravlje iz Prirode -

Njeni duguljasti listovi i karakteristične cvetne stabljike lako se prepoznaju, a vekovima je poznata po svojim blagotvornim svojstvima.

Bokvica, poznata i kao trputac, je višegodišnja biljka koja raste u divljini širom sveta. U našem narodu je vekovima važila kao pomoćno sredstvo za sve i svašta, od previjanja rana do smirivanja upala u telu. Čaj i sirup od bokvice i danas se koriste kod kašlja i mnogih drugih stanja.

Pre upotrebe bilo koje biljke u medicinske svrhe obavezno se posavetujte sa svojim izabranim lekarom.

- Bokvica je iz porodice psilijuma, istog onog psilijuma čije ljuspice su sada pravi hit u zdravoj ishrani. I dok vi možda kupujete uvezeni psilijum iz Egipta ili nekog drugog kraja sveta, bokvica raste svuda oko vas. Ključni deo biljke su ljuspice na njenom vrhu, one su blagotvorne - otkriva kulinar, planinar, travar i diplomirani eko-turizmolog Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, i dodaje:

čaj doprinosi opštem stanju organizma
čaj doprinosi opštem stanju organizmafoto: Profimedia

- Postoji nekoliko vrsta bokvice, muška, ženska i srednjolisna. Muška bokvica ima duguljaste listove sa jasno vidljivim žilicama, dok su listovi ženske bokvice okruglasti. Ako imate priliku, naberite je. Bokvica je odlična kao čaj i doprinosi opštem stanju organizma - poručuje travar.

Načini upotrebe

Bokvica se u tradicionalnoj medicini koristi za tretiranje rana, ublažavanje kašlja, i kao prirodni izvor vlakana za poboljšanje probave. Slede načini na koje možete da je upotrebite.

Bokvica za tretiranje rana

Zašto je bokvica tako cenjena u tretmanu rana? Zahvaljujući svojim antiseptičkim i protuupalnim svojstvima, deluje kao štit protiv mikroorganizama, čuvajući ranu čistom i štiteći je od daljnjeg širenja infekcije.

Listove bokvice, koji su bogati sluzima i jedinjenjima koja podstiču regeneraciju, položite na bolno mesto.

ženska, okruglasta bokvica
ženska, okruglasta bokvicafoto: Profimedia

Za čišćenje krvi

Bokvica se tradicionalno koristi za detoksikaciju krvi i kao prirodni protivotrov. Veruje se da njeni aktivni sastojci stimulišu eliminaciju toksina iz tela, čime pomažu u prevenciji i lečenju infekcija.

Smanjenje otoka kod uboda insekata

Zbog svojih protivupalnih svojstava, bokvica je efikasna u smanjenju otoka i ublažavanju bola kod uboda insekata. Izgnječite ili iseckate list bokvce i stavite ga na mesto uboda za brzo olakšanje.

pomaže kod kašlja
pomaže kod kašljafoto: Profimedia

Protiv kašlja

Čaj od bokvice smiruje nadražajni kašalj i pročišćava gornje disajne puteve. Kašiku lista bokvice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Čaj procediti i zasladiti medom. Piti dve do tri šolje čaja dnevno.

Pripremila: Nataša Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track