Kantarion čuva žensko zdravlje: Evo kako da napravite lekovito ulje od ove moćne biljke
Foto: Shuterstock

Savet

Kantarion čuva žensko zdravlje: Evo kako da napravite lekovito ulje od ove moćne biljke

Zdravlje iz Prirode -

Kantarion ili gospina trava od davnina je poznat kao melem za najrazličitije zdravstvene tegobe. A svoja blagotvorna svojstva naročito pokazuje kada su u pitanju “ženske boljke”.

Kantarion je odličan kod grčeva u materici i bolnih menstruacija, ali i za tegobe u menopauzi. Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona.

Čaj od kantariona

Čaj od kantariona sprema se od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta. Potreban vam je irigator, koji ćete napuniti mlakom tečnošću, uvući u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnuti tečnost.

Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona.
Za očuvanje zdrave vaginalne flore preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona.foto: Shuterstock

Za ženske boljke odlično je i kantarionovo ulje.

Kantarion cveta i bere se u leto. Raste samoniklo po livadama, poljima i na obodima šuma. Lako se prepoznaje po žutim cvetovima. Kantarion se bere kad cveta.

Kako da napravite kantarionovo ulje?

Secite biljke nožem ili makazama, tako da koren ostane u zemlji za iduću godinu. Ubrane biljke vežite u snop i zakačite negde da prenoće. Biljke se ne peru, pa će na ovaj način insekti i bube da se raziđu, ako su možda na biljkama. Ujutro kantarion stavljajte u oprane i osušene tegle, a onda sipajte maslinovo ulje.

Preporučuje se da koristite kvalitetno hladno ceđeno maslinovo ulje. Tegle potom zatvorite poklopcem ili gumicom i papirom.

Ostavite tegle da tako odstoje 45 dana. Gotovo ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Nakon tog perioda procedite ulje i iscedite ga iz biljaka. Sipajte ulje u flaše pomoću levka i gaze, a onda odložite na na suvo, hladno i mračno mesto. Ne treba da ga držite ni na suncu ni u frižideru.

NAPOMENA: Ovako pripremljeno kantarionovo ulje može se koristiti cele godine, do naredne berbe kantariona.

Kantarionovo ulje štiti od vaginalnih infekcija
Kantarionovo ulje štiti od vaginalnih infekcijafoto: Shutterstock

Odličan je za ciste, upale jajnika i gljivične infekcije

U ulje kantariona umočite tampon, ostavite da upije ulje i koristite ga kao vaginalete. Odličan je za ciste, upale jajnika i gljivične infekcije.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Izvor: Zdravaiprava/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track